fbpx
spot_img

26.1. OTVARANJE IZLOŽBE IKONA MIOMIRA MIKICE LUKIĆA U GALERIJI BOŽIDAR ADŽIJA – BEOGRAD

10924773_819317004777085_8135210440023236468_n

Za 26.1.  od 19h zakazano je otvaranje izložbe u GALERIJI BOŽIDAR ADŽIJA u BEOGRADU slikara ikona izrađenih tehnikom pesak, kamen i boja – Miomira Mikice Lukića.

MIOMIR LUKIĆ MIKICA, slikar rođen  22. jula 1956. godine u Kragujevcu – u srcu Šumadije, gde provodi detinjstvo, završava osnovnu i srednju školu i od rane mladosti pokazuje sklonosti ka slikarstvu i umetnosti. Višu školu završava u Zemunu.Podiže životna jedra i odlazi u inostranstvo, gde radi kao zidni slikar, ukrašava i ostavlja raznorodne motive na zidovima Francuske, Nemačke i Grčke.

Po povratku u rodni grad Kragujevac, u njemu sazreva odluka da se posveti radu na pravoslavnim ikonama i motivima iz srpske istorije i polazi „putem kojim se ređe ide“ usavršavajući do sada nepoznatu i veoma zahtevnu tehniku rada sa peskom, kamenom i sprej bojom.
 
Sitan šljunak-pesak iz srbijanskih reka kao da dotiče onu univerzalnost na Lukićevim slikama koje spajaju ono ovozemaljsko sa onim nebeskim, tvoreći večnost. Prepoznatljiva dela na slikarovim ostvarenjima nose slikarsku produbljenost u samom autoru i njegovoj iskrenoj opredeljenosti da to večno u tlo na kojem odvajkada egzistiramo, bude isto tako večno i trajno ugrađeno u dela koje Lukić stvara.
Konačno, Lukić u svom odabiru tehnike koju je sam izdigao na nivo gotovo jedinstvenog pristupa u slikarstvu, otvorio je još jedan mogući put u svekolikom enformelu, darujući i sebe i slugu konzumentu kao originalni stvaralački produkt. Noseći dostojanstveno sopstveni Pravoslavni Krst.
UDRUŽENjE BALKANSKIH UMETNIKA
UDRUŽENjE BALKANSKIH UMETNIKAhttp://ubu.mojsajt.rs/
Nevladino i neprofitno udruženje, osnovano na neodređeno vreme, radi ostvarivanja ciljeva u oblasti savremenog kulturnog stvaralaštva i to kroz književnost, slikarstvo, fotografiju, muzički i scenski angažman, sa posebnim osvrtom na afirmaciju mladih u cilju održivosti i unapređenju postojećeg i kreiranju novog kulturnog života društvenih zajednica na Balkanu.