fbpx
spot_img

Qigong

Foto: Ognjen Janjić

 

Qigong (qi gong, chi kung, chi gung), odnosno Ćigong, je drevni kineski sistem očuvanja zdravlja, koji uključuje koordinaciju fizičkog pokreta, usklađenog pravilnog disanja i fokusirane namere putem meditacije.

Qigong se koristi od davnina za poboljšanje zdravlja, spiritualnost i uz trening borilačkih veština (pogotovo onih koji spadaju u grupu unutrašnjih borilačkih veština kao što su Xingyiquan, Taijiquan i Baguazhang), i vuče korene u kineskoj medicini i filozofiji..

Praksa Qigong-a stavlja akcenat na kretanje i kultivaciju Qi-a (Ći;Či, životna energija).

Po drevnoj budističkoj, taoističkoj i konfučijanskoj filozofiji, Qigong, pored samoisceljenja, vodi do viših nivoa svesti, samospoznaje, buđenja „prave ljudske prirode“ i razvijanja punog ljudskog potencijala. Njegova istorija je veoma zanimljiva, ali je preobimna, i ostavićemo je za neki od narednih tekstova. Treba napomenuti da, iako vuče korene iz istočnjačkih filozofija, Qigong nije religijski niti na bilo koji drugi način opredeljen.

Pored metafizičkih, zdravstveni benefiti su izuzetno mnogobrojni: opušta mišiće, razvija snagu, jača organe, smiruje disanje, jača nerve, jača kosti, sprečava povrede zglobova, jača ligamente, uništava slobodne radikale, ubrzava izlečenje povreda, smanjuje stres, uravnotežava emocije, poboljšava cirkulaciju, sprečava mišićne grčeve, smanjuje bolove, održava i gradi vitalnost, normalizuje rad srca, snižava visok krvni pritisak, pomaže kod asmatičnih stanja, pomaže kod bronhitisa, jača imuni sistem, otklanja migrene, umanjuje rizik od moždanog udara, povećava elastičnost kože, poboljšava držanje, poboljšava fleksibilnost, razvija ravnotežu, poboljšava pamćenje, potpomaže varenje, poboljšava funkciju bubrega…

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije je uvrstilo Qigong u red metoda komplementarne i tradicionalne medicine

Qigong vežbe su veoma raznolike i postoje mnogi oblici, u zavisnosti od porekla i primene (Zhan Zhuang Qigong je za vežbanje posture i osećaja kretanja Qi-a kroz telo, Ba Duan Jin Qigong i Yijin Jing Qigong su za jačanje i fleksibilnost mišića i tetiva, Xi Sui Jing Qigong za čišćenje i jačanje koštane srži itd.). Takođe neki oblici su više statičnog karaktera, dok su drugi dosta dinamični.

Kod nas u školi se veliki značaj pridaje obliku Qigong-a po imenu Zhan Zhuang, i njegovom pod-obliku Zagrli drvo. Zhan Zhuang je veoma specifičan po svojim karakteristikama u odnosu na druge Qigong pravce. Koristi se radi poboljšanja fizičke spreme i borilačke veštine (razvija osećaj odgovora na silu, jača centralnu ravnotežu, pomaže u osvešćivanju celog tela, unapređuje koordinaciju i jača centralni nervni sistem), kao i zbog mnogobrojnih zdravstvenih benefita (smirenost, dostizanja balansa organizma, telo nakon duže prakse počinje da funcioniše na veoma optimalan način, uz sve benefite koje smo već nabrojali u tekstu iznad).
Zhan Zhuang Qigong takođe stavlja akcenat na upotrebu Dantian-a (energetskih centara Qi-a u telu) o kojima će biti više reči u narednim tekstovima.

U današnje vreme mnogi poistovećuju Qigong sa njegovim srodnikom Neigong-om, jer su veoma slični po principima i jedina razlika je što u qigong-u akumulirana energija se kreće od unutra i deluje u unutrašnjosti, dok se u Neigong-u kreće od unutra ka spolja.

 

Ognjen Janjić
Ognjen Janjićhttp://www.belizdral.com/
Rođen 1986. Po struci diplomirani specijalni pedagog. Ima 25 godina iskustva u borilačkim veštinama (Shotokan Karate, Muay Thai, BJJ) Učitelj Tai Chi-a i Qigong-a, i osnivač Tai chi & Wushu kluba Beli Ždral.II stepen Usui Reikija, majstor/učitelj Kundalini Reikija i Originalnog Reikija. Svira gitaru i obožava da provodi vreme sa svojom srodnom dušom Martinom i drugim punopravnim članom porodice: psom Pakom koji misli da je čovek. Budući da je protivnik bilo kakvog nasilja nad živim bićima - vegan je.