fbpx
spot_img

Serija: (Black Mirror: Bandersnatch (2018))

Black Mirror je sjajna britanska antologijska serija smeštena u blisku haj-tek budućnost, koju je lako zamisliti i smatrati je realnom. U svakoj epizodi pratimo razvitak određene tehnologije i njen uticaj na psihu pojedinca i međuljudske odnose. Iako je nakon treće sezone predviđen kraj, ekipa iz Netflixa je producirala četvrtu sezonu, a nedugo nakon nje je najavljena i peta sezona. Dok ona ne stigne, od autora Dejvida Slejda i Čarlija Brukera smo dobili specijal Bandersnatch.

Najkraće rečeno, ovo je interaktivni projekat, totalno nov i inovativan način gledanja filma, u kome gledalac aktivno učestvuje tako što donosi odluke umesto glavnog junaka. Radnja filma je smeštena u 1984. godinu i pratimo mladog programera Stefana Batlera (Fionn Whitehead), koji pokušava da realizuje adaptaciju knjige Bandersnatch u video igru. Cilj mu je da delo tragičnog pisca Džeroma Dejvisa postane revolucionarna video igra u kojoj učesnik donosi niz odluka kako bi došao do kraja. Njegov trud da se skoncetriše na programiranje uskoro dovodi do toga da preispita da li svoje odluke donosi sam ili je nečija marioneta…

Od samog početka, kada birate šta će naš junak da doručkuje, Bandersnatch nam nudi mogućnost da odaberemo dalju sudbinu Stefana ili će biti doneta difoltna odluka. Kada se dođe do kraja filma, dobijamo mogućnost da se vratimo korak unazad i odaberemo drugačije. Na taj način dobijamo različite dužine filma, od 40-ak minuta do preko 2,5 sata, ali je prosek nekih 90-ak minuta. U nekim slučajevima je određeni segment dostupan na više načina, a verzija koju sam ja pogledao je sadržala (čini mi se) osam različitih završetaka.

 

Kako film odmiče i kako se broj vaših odluka povećava, doći ćete do situacija koje verovatno niste očekivali na samom početku. Od relativno prostih završetaka poput ocenjivanja video igre ocenom nula, možete doći do one u kojima se Stefan nalazi na snimanju filma gde je njegov otac (Craig Parkinson) režiser. Pored Stefanovog oca, dodatne komplikacije u priči prave vlasnik kompanije video igara Mohan (Asim Chaudhry) i programer Kolin Ritman (Will Poulter), a odluke koje donosimo umesto Stefana često direktno utiču i na njih trojicu.

Film se dotiče brojnih tema poput paralelnih univerzuma, slobodne volje, putovanja kroz vreme, besmislenosti i slično. Postavlja se pitanje da li naši izbori predstavljaju nešto bitno i da li bismo nešto bpromenili kada bi se vratili u prošlost i dobili priliku za to. Ono što sam zaključio je da svaki kraj ima karakteristike epizoda Black Mirror, što znači da će Stefan proći ne baš najbolje, šta god odlučili umesto njega – jedino odlučujemo kako će te naše odluke ostati upamćene. Verovatno će zbog toga neki biti frustirani i zapitaće se da li mi kontrolišemo Stefana preko Netflixa ili Netflix kontroliše nas.

Iako je ovo interaktivan projekat i nešto veoma različito u svetu filma, ovo je pre svega film, ali ga je teško oceniti tradicionalnim ocenama. Kvalitet izrade ne dolazi u pitanje, ali je celokupni doživljaj totalno drugačiji od onoga na šta smo navikli. Slažem se, nekima će biti zamorno da ponovo gledaju ono što su već videli, ali će većini biti zanimljivo da istražuju drugačije završetke. Bandersnatch je kao eksperiment fantastičan i mogućnosti interaktivnog gledanja filma će se sigurno razviti u budućnosti, što znači da možda više neće biti horora u kome likovi donose glupe odluke.

Moji utisci po pitanju ovog projekta su podeljeni, naročito jer me zanima film, a ne igranje igre. Ako bih uporedio priču sa nekim briljantnim epizodama serije, ovde nije baš sjajna – nije mi bilo previše zanimljivo pratiti Stefanov pad u ludilo dok se Kolin igra sa našom glavom i dok nam se sve vreme suptilno gura da, u suštini, mi ne kontrolišemo ništa. Ako bih na pitanje da li je ovo dobar film morao da odgovorim sa da li ne, verovatno bih tražio neku treću opciju.

Bandersnatch je interaktivni specijal serije Black Mirror koji je veoma teško definisati, ali je sigurno iskustvo koje nećete zaboraviti, naročito ako ga budete gledali na Netflix-u.

Izvor: filmskerecenzije.com

Mihailo Todorović
Mihailo Todorović
Student Elektrotehničkog fakulteta. Voli druženje, filmove i sport.