fbpx
spot_img

Раденко Бјелановић: Крвава бајака – Велика

000_3852

 У петак, шестог новембра 2015. године у Свечаној сали Прве крагујевачке гимназије престављена је књига песама „Велика” председника удружења писаца у Крагујевцу. У пуној сали у неубичајној тишини и пажњи публици је промовисана кроз стихове, сећање о страдању у селу Велика испод Чакора. Скуп је отворио господин Мирослав Брковић, покровитељ промоције и  звуци гусала  народног гуслара Раденка Рмуша. Стихове су читали драмски уметници Владимир Ђорђевић и Ненад Вулевић.  О књизи су говорили: рецезент професор Видак Масларевић, издавач доктор Маринко Пауновић,  модератор Мијо Бошковић, професор Јован Стриковић и професор Голуб Јашовић.

 „Супростављање забораву песничко ткање Раденка Бјелановића носи у себи свеколист боја зрелог жита из чијег заталасног шума допире порука да је жетву требало учинити баш у тренутку када је његова литерална зрелост достигла ону висину која упућује на завидан иметак заветован свебудућима”, између осталог рекао је професор Видак М.Маславарић.

 Раденко Бјелановић рођен је 11. јануара 1947. године у селу Велика, испод Чакора, Црна Гора. Професор је руског језока и књижевности. Објавио је књиге: Додир лета, Црном водом, Сјутра долази, Периша, Ђилан, Магленик и заступљен је у бројном антологијама Преводи са руског језика. За поезију је награђиван и похваљиван. Бави се књижевном критиком и уредио је неколико књига разних жанрова. 

 

Раденко Бјелановић
Раденко Бјелановић

000_3846

 

000_3858

                                                                                Раденка Рмуш

000_3862                                            Ненад Вулевић  и Владимир Ђорђевић

000_3863

                                                           Професор Видак М.Маславарић

000_3851

Miloš Ignjatović
Priređivač Šumadijskog ateljea. Fotoreporter ,,Blica'', ,,LID-'a'', ,,Sportskog žurnala'', ,,Svetlosti'', ,,KG novina'', ,,Politike''.