fbpx
spot_img

Vladao je Srbijom samo 27 dana

Knez Milan na odru, rad Jovana Isajlovića – mlađeg 1839. (Narodni Muzej, Beograd)

Kada nekoga pitate da li zna ko je bio Milan Obrenović, svi će vam pričati o prvom novovekovnom kralju Srbije, sinu Jevrema Obrenovića (rođenog brata kneza Miloša) i ocu poslednjeg obrenovićkog vladara Aleksandra. Negde u zaboravu istorije ostala je sakrivena priča o njegovom prethodniku, mladom knezu Milanu Obrenoviću, nesrećnom vladaru.

Zbog kratkog vremena provedenog na tronu srpske države, svega 27 dana, mnogi su danas zaboravili ime mladog kneza Milana Obrenovića, starijeg brata kneza Mihaila i sina kneza Miloša. Za neke će, pak, ostati upamćen kao jedini srpski vladar koji se nije ženio, premda je tužnim krajem skončao u svojoj dvadesetoj godini.

knez milan

Rođen je u Kragujevcu 21. oktobra 1819. godine kao šesto dete kneza Miloša i kneginje Ljubice. On je zapravo prvi njihov sin koji je preživeo detinjstvo.

Milan je još od rođenja bio jako bolešljiv. Rano detinjstvo je proveo u Kragujevcu, a porodica se posle preselila u Požerevac. U Milanovom životu, dve najvažnije osobe koje je neizmerno voleo i sa kojima je provodio najviše vremena, bile su njegova majka, kneginja Ljubica, i četiri godine mlađi brat Mihailo.

Pročitajte i  Srpski reditelj koji je „otkrio“ Breda Pita: Od 400 glumaca 1988. izabrao je baš njega; Amerikanci mu ukrali ovaj film i nikad mu nisu dali ni dinara

Godine 1826. Milan i Mihailo tj. Miljac i Manjo, kako su ih od milošte zvali, bili su nerazdvojan tandem i krenuli su u tek ustrojenu Dvorsku školu gde je bilo predviđeno da steknu najbolje moguće osnovno obrazovanje. Međutim, Milanova bolest postajala je sve vidljivija – bled, ćutljiv i slabe građe, sve češće je imao napade kašlja, pa ga je brižna majka povukla iz škole i o njegovom obrazovanju počela da se sama brine što je bolje mogla.

Knez Milan i njegova majka, kneginja Ljubica
Knez Milan i njegova majka, kneginja Ljubica

Iz Beograda, Zemuna i Temišvara, na dvor Obrenovića u Požerevcu došli su najbolji lekari, ali je dijagnoza svih bila ista – tuberkuloza.

Pročitajte i  Prizren, carski grad: Slikama vas vodimo kroz istoriju ovog mesta na jugu Metohije

Za mladog prestolonaslednika se malo toga moglo učiniti. Bez obzira na to što je otac u njega polagao velike nade, Milan je uskoro većinu vremena provodio u krevetu, pored majke koja ga je stalno lečila.

Nakon proglašenja tzv. Turskog ustava i umanjenja vladarskih ovlašćenja, knez Miloš je rešio da se odrekne prestola u korist sina Milana. Bilo je to 13. juna 1839. godine kada je Milanova bolest bila već poodmakla.

Knez Miloš je nakon toga napustio zemlju i sa sobom poveo Milanovog voljenog brata Mihaila. Nerazdvojan dvojac iz detinjstva nakon toga se više nikada nije video.

Vest o tome da je sada on knez Srbije Milan je primio u postelji. Pričalo se da nije ni bio svestan da je postao vladar, a da je za oca mislio da je na nekakvom putovanju. Kako nije mogao da vlada samostalno određeno je namesništvo u kome su se nalazili Avram Petronijević, Jevrem Obrenović i Toma Vučić Perišić.

Pročitajte i  Britanska dobrotvorka koja je pomagala Srbe: „Ako me svi zaborave, to mi je svejedno, samo da me moji Srbi ne zaborave“

Milan kao vladar Srbije nije imao priliku da potpiše nijedan akt i u istoriju Srba ušao je sa nezavidnom titulom, kao vladar sa najkraćom vladavinom. Umro je 8. jula 1839. godine u 25. danu svog kneževanja, u naručju majke, koja ga je negovala do poslednjeg trenutka. Bilo mu je samo 20. godina.

Knez Milan na odru, rad Jovana Isajlovića - mlađeg 1839. (Narodni Muzej, Beograd)
Knez Milan na odru, rad Jovana Isajlovića – mlađeg 1839. (Narodni Muzej, Beograd)

Ironično, berat kojim su turske vlasti potvrdile Milana Obrenovića za kneza Srbije, u zemlju je stigao tek nekoliko dana kasnije. Na prestolu ga je nasledio njegov voljeni brat Mihailo.

Knez Milan Obrenović prvo je bio sahranjen je u porti stare crkve Svetog Marka u Beogradu. Njegovi ostaci preneti su i u novu crkvu gde se i danas nalaze. Danas, Donji Milanovac nosi ime po njemu.

Izvor: Opanak, Dnevno

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.