fbpx
spot_img

Radionice karikature Nikole Dragaša u Americi

 

Na poziv sveštenika Radovana Jakovljevića, koji je sa službom u hramu Sv. Veliko mučenika Georgija, u Šervilu, i na sveopštu prihvaćenost i velikodušnost srpske zajednice Nikola Dragaš, ilustrator i karikaturista iz Pančeva, održao je jednu manju turneju radionica karikature za srpsku decu, u Americi, od 1. do 15. oktobra.

Održane su ukupno četiri radionice. Prva u Šervilu u Indijani, pri srspkom pravoslavnom hramu Sv. Velikomučenika Georgija, trajala je dva dana, i ukupno je prisustvovalo oko 25 dece, uzrasta od 4 do 15 godina. Druga je održana u Mervilu, takođe u Indijani, pri srspkom hramu Sveti Sava, trajala je jedan dan, i prisustvovalo je oko 15 dece. Treća je održana u Čikagu, pri hramu Sv. Simeona Mirotočivog, trajala jejedan dan, i prisustvovalo je oko 15 dece, gde me je dočekalo prijatno iznenađenje, gde je na tabli pisalo, lepim veselim slovima Dobrodošao čika Nikola. I četvrta radionica je održana takoće u Čikagu, u osnovnoj školi, na “Akademiji Sveti Sava”, trajala je dva dana, i na njoj su prisustvovala deca sa akademije. Ova radionica je za Nikolu  imala posebnu emociju, jer je ovde održao svoju prvu radionicu karikature, kada je pre dve godine gostovao u Americi istim povodom.

Ono što je deci posebno bilo interesantno, to je da se na svim radionicama pojavljivao u kostimu olovke. To im je bilo posebno simpatično pa su ga prozvali “Mister Pencil”, što bi u prevodu na srpski jezik značilo “Gospodin olovka”.

Na svima radionicama su radili vežbu “kreativnog razmišljanja”, gde su deca u zadatih motiva, morali da naprave nove originalne crteže, pa je tako od lista nastala eksplozija, od kapi vode papagaj, od šape pas… Druga vežba je bila “Učimo da crtamo”, pa su deca, korak po korak zajedno sa Nikolom učila da crtaju lava, viteza, zmaja, pingvina, dabra… I na kraju svake radionice, za decu je imao posebno iznenađenje, svakom od njih je nacrtao omiljenu životinju…

Takođe, Nikola je imao prilike da svoj opus iz karikature i ilustracije izloži na manifestaciji “Kotlićijada”, koja je održana pri srspkom pravoslavnom hramu Sv. Velikomučenika Georgija, u Šervilu u Indijani.

Na ovom kreativnom i za njega posebnom i emotivnom putovanju, imao je prilike da obiđe srspke svetinje, razgovara i druži se srspkim narodom u Americi, da učvrsti stara i stekne nova prijateljstva, a jedan od posebnih trenutaka je bio, kada su brat i sestra koji su prisustvovali na jednoj radionica karikature, poželeli da se pojavi na njihovoj rođendanskoj proslavi u kostimu olovke…

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.