fbpx
spot_img

Recept: Mladenčići

Pravoslavna crkva 22. marta praznuje Dan Svetih 40 Mučenika Sevastijstih, u spomen mladim vojnicima koji su položili život za veru Isusa Hrista. U narodu je taj dan poznatiji kao Mladenci, koji obeležavaju supružnici u prvoj godini braka. Mlade domaćice toga dana u svojoj kući dočekuju goste i pokazuju svoje umeće kao domaćice. Jedan od običaja koji je vezan za Mladence jesu Mladenčići. Mlade domaćice mese 40 okruglih kolačića, peku i premazuju medom , čime se izražava želja da brakovi sklopljeni te godine, budu slatki.
Treba napomenuti da se Mladenčići uvek spremaju posni, jer padaju u vreme Velikog Vaskršnjeg posta.

mladenčići
foto: minjina-kuhinjica.com

Potrebno je:

  • 600 gr mekog brašna
  • 300 ml mlake vode
  • 45 svežeg kvasca
  • 2 kašičice šećera
  • 1 kašičica soli
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • med za premazivanje

 

 

U mlaku vodu staviti šećer, izmrviti kvasac i ostavi da kvasac nadođe. U odgovarajuću posudu staviti maslinovo ulje, dodati nadošli kvasac, so i sa brašnom zamesiti glatko testo. Posudu sa testom pokriti sa čistom krpom i ostaviti na toplom mestu 30 minuta da testo nadođe. Na pobrašnjenu radnu površinu izručiti nadošlo testo. Oklagijom razvudi testo na 1 cm debljine, a zatim sa čašom ili nekom okruglom modlom vaditi krugove. Veoma je važno voditi računa da ne ostane testa, već da se svo testo potroši za 40 kolačića. Ako vam i ostane višak testa, svo preostalo testo stavite u poslednji 40-i kolačić.Slagati na podmazan pleh ili obložen papirom za pečenje. Pokriti sa krpom i ostaviti još 30 minuta da kolačići nadođu.

Srce
recepti.com

 

Nadošle kolačiće premazati sa uljem. Ako u vreme kada su Mladenci ima rascvetalih voćki, otkinuti grančicu i njome na 4-5 mesta izbockati površinu mladenčida . U slučaju da nema,u tu svrhu upotrebite grančicu bosiljka.

Bojana Pudar
Bojana Pudar
Bojana Pudar veruje da "osmeh ne košta ništa, a znači mnogo. Ako nekada sretneš osobu koja više nema osmeh, budi velikodušan, pokloni joj svoj. Niko ne oseća takvu potrebu za osmehom, kao oni koji ne mogu da ga poklone drugima".