fbpx

Recept: Tačkasti crni rezanci

reyanci sa makom

Potrebno je: 500 gr. brašna, 1 jaje, trun soli, malo mlake vode, malo putera, 150 gr. mlevenog maka ili oraha, šećer, 1 vanil šećer.
Od brašna, jajeta, soli i malo mlake vode zamesiti čvršće testo za rezance. Napraviti loptu pa razvući oklagijom u koru debljine oko 2mm. Razvučenu koru malo prosušiti pa iseći na šire rezance(oko 1 cm) može i manje.Tako isečene rezance skuvati u dosta vode da se ne slepe.Kuvane sipati u đevđir, isprati sa hladnom vodom. Sipajte ih u šerpu u kojoj ste zagrejali malo putera i propržite ih kratko. Sklonite sa vatre. Za to vreme sa malo mleka, otprilike, 1 šoljica od crne kafe, ako ne i malo više prokuvajte mleveni mak sve dok mleko ne ispari sasvim (na tiho). Pošećerite ga po ukusu i dodajte 1 kesicu vanil šećera. Pomešajte sa rezancima kada se sve malo prohladi.
Orahe zasladite po ukusu, dodajte vanilu i pomešajte sa rezancima. 
Možete kupiti i gotove domaće rezance ako nećete da mesite.

Bojana Pudar
Bojana Pudar
Bojana Pudar veruje da "osmeh ne košta ništa, a znači mnogo. Ako nekada sretneš osobu koja više nema osmeh, budi velikodušan, pokloni joj svoj. Niko ne oseća takvu potrebu za osmehom, kao oni koji ne mogu da ga poklone drugima".