fbpx
spot_img

Roditeljstvo i sport – kako da podržite pozitivno sportsko ponašanje svog mališana

 

Iako su nezdrava konkurencija i mnogo nula na bankovnom računu česta tumačenja današnjeg sporta, on i dalje u značajnoj meri može da edukuje kako mališane tako i njihove roditelje.

Sport ne predstavlja samo vid razonode već obuhvata aspekte koji su relevantni za pravilan razvoj najmlađih. On pomaže deci da unaprede svoje fizičke sposobnosti, upoznaju mnogo novih drugara i kvalitetno provedu vreme zajedno, budu fizički aktivna, nauče da igraju u timu, ponašaju se u skladu sa pravilima fer-pleja i steknu veće samopouzdanje.

Sa druge strane, u savremenom društvu kultura sporta sve više liči na ozbiljan biznis u kojem je u igri mnogo novca nego na dragocenu priliku za druženje i učenje. Takav negativan trend je očigledan ako se uzme u obzir veoma stresan, konkurentan, „pobeda po svaku cenu“ pristup, koji je zahvatio školsko pa čak i profesionalno sportsko okruženje.

Loša stvar je što takvi stavovi utiču na svet dečjeg sporta i atletiku, stvarajući tako nezdravu sredinu u kojoj se negativno ponašanje koje mališani uče u detinjstvu prenosi i na odraslo doba.

Zato roditelji moraju da preuzmu aktivnu ulogu u osmišljavanju najbolje metode koja će doprineti tome da njihova deca usvoje pozitivno sportsko ponašanje. Slede smernice kako to mogu da postignu:

  • Detetu pružite emocionalnu podršku i pohvalite njegov trud i zalaganje.
  • Stojte čvrsto na zemlji: neka vaša očekivanja od detetovog bavljenja sportom budu realna.
  • Prisustvujte pojedinim utakmicama ili mečevima i popričajte sa mališanom o njegovom učinku kada se sve završi.
  • Potrudite se da se što više informišete o sportu koji vaše dete trenira i podržite njegovo učešće u tome.
  • Ohrabrite dete da sa vama podeli svoja iskustva u vezi sa trenerom i drugim članovima tima.
  • Pomozite mališanu da stekne psihološku otpornost: deca moraju da nauče kako da se nose sa razočaranjima i porazima.
  • Budite dobar uzor: pokažite im kako izgleda poštovanje i uživanje u sportu iz perspektive posmatrača.

Iako je potrebno dosta strpljenja i vremena kako biste sve to ostvarili, na ovaj način sigurno ćete saznati mnogo o treninzima, vrednostima za koje se tim zalaže, kao i o ponašanju ekipe. Ponašanje i razmišljanje vašeg mališana na terenu nisu ništa drugo nego kombinacija stvari koje dete nauči na treninzima i razgovora sa vama o pozitivnom sportskom ponašanju i fer-pleju.

Osim toga, razgovarajte sa detetom o tome kako ono gleda na sportske događaje. Bez obzira na negativno ponašanje i tenzije tokom utakmice, prodiskutujte o drugim alternativama reagovanja u istoj situaciji. Uprkos početnom razmišljanju da je u jeku takmičenja teško sačuvati kontrolu i nastaviti ophoditi se prema drugima sa poštovanjem, veoma je važno da istaknete da je nepoštovanje protivnika i saigrača apsolutno neprihvatljivo. Uspeh ne znači pobediti, niti izgubiti znači biti neuspešan.

Takođe, potrebno je da znate i poštujete metode rada trenera vašeg mališana. I ako postoje stvari oko kojih se ne slažete, vi i trener, kao odrasle osobe, kroz razgovor možete da utvrdite šta je relevantno da vaše dete nauči. Ukoliko nije moguće da se uvedu promene, u najmanju ruku ste jasno pokazali na koji način želite da mališan bude deo treninga i bavljenja određenim sportom. Sa druge strane, ako otkrijete da se trener ponaša neodgovorno, možete da se obratite za pomoć i konsultujete se sa čelnicima kluba ili ljudima koji vode školske sportske aktivnosti. Ipak, ukoliko se problem nastavi, uvek ostaje opcija da dete povučete iz tog sporta.

Konačno, u tome se i ogleda uloga roditelja: biti aktivno uključen i razgovarati sa svojim detetom o stvarima koje čine njegov život. Ponositi se njegovim postignućima, biti zajedno u pobedama i porazima i razgovarati sa njim o događajima na terenu i van njega vodi ka tome da dete razvije veštine i kapacitete za uspeh u životu. Svaka lekcija naučena tokom mališanovog bavljenja sportom ima moć da oblikuje ponašanje i moralne vrednosti važne za život odraslog pojedinca.

Izvor: novakdjokovicfoundation.org

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.