fbpx
spot_img

Savet: Sprečite napad panike

foto: kurir-info
foto: kurir-info

Kada primetite simptome napada panike (bolovi u grudima, crvenilo kože, brzi otkucaji srca i poteškoće sa disanjem), vrlo lako možete pomisliti da ćete umreti, iako je to daleko od istine.

Nedostatak daha je samo posledica teskobe. Možete se osećati mnogo lošije ako ćete disati brzo i kratko. Počnite da dišete iz stomaka. Neka vaše disanje bude duboko i polagano. Kada napad započne, opustite ramena i fokusirajte se na dubok udah i izdah. 

Šta ćete dublje disati, to će vam biti lakše skrenuti misli sa napada. Čak možete staviti ruku na stomak i grudi kako bi u potpunosti bili fokusirani na disanje. 

 Nemojte čekati da napad panike završi, već se probajte opustiti odmah. Ako vam se čini da nećete preživeti napad i da ćete umreti, zažmurite, pronađite udoban položaj i zamislite se na prijatnom mestu. 

Nemojte živeti u prošlosti niti previše razmišljati o budućnosti jer će vas stres u potpunosti savladati. Za vaše emocionalno, fizičko i psihičko zdravlje je izuzetno važno da živite u sadašnjosti i da ste većinu vremena samo na nju fokusirani. 

Bojana Pudar
Bojana Pudar
Bojana Pudar veruje da "osmeh ne košta ništa, a znači mnogo. Ako nekada sretneš osobu koja više nema osmeh, budi velikodušan, pokloni joj svoj. Niko ne oseća takvu potrebu za osmehom, kao oni koji ne mogu da ga poklone drugima".