fbpx
spot_img

Na današnji dan: 7. avgust

Sat
foto: wallpapermania. eu

1858 – Kraljica Viktorija je za prestonicu britanskog dominiona Kanade odabrala Otavu.

1859 – Rođen je srpski glumac Ilija Stanojević, poznat kao Čiča-Ilija, najpopularniji komičar svog vremena. Napisao je komediju „Dorćolska posla“, a sa Jankom Veselinovićem komediju s pevanjem „Potera“.

1876 – Rođena je holandska igračica Margareta Gertruda Zele, poznata kao Mata Hari. Pod sumnjom da je nemački špijun, Francuzi su je streljali oktobra 1917. godine. Ime Mata Hari, koje znači „jutarnje oko“, uzela je dok je živela na Javi pre Prvog svetskog rata.

1895 – Otvorena je prva međunarodna izložba moderne umetnosti u Veneciji koja se otada održava svake druge godine (Bijenale).

1912 – Rusija i Japan su potpisali sporazum o podeli interesnih sfera u Mongoliji i Mandžuriji.

1947 – Ekspedicija norveškog etnologa Tora Hejerdala na splavu „Kon Tiki“ stigla je, posle 101 dana plovidbe od Perua, na arhipelag Tuamotu u Polineziji.

1960 – Obala Slonovače je proglasila nezavisnost od Francuske.

1960 – Kubanski premijer Fidel Kastro objavio je odlukuo nacionalizaciji svih američkih kompanija na Kubi.

1964 – Proglašena je Narodna Republika Kongo.

2000 – Grupa američkih i švajcarskih naučnika saopštila je otkriće devet novih planeta koje se kreću u orbiti izvan Sunčevog sistema, što je od značaja za nastojanja naučnika da otkriju život na nekom drugom mestu u kosmosu.

2002 – Međunarodni monetarni fond dodelio je 30 milijardi dolara Brazilu, za poboljšanje ekonomskog stanja. To je najveća finansijska pomoć koju je MMF dao nekoj državi.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.