fbpx
spot_img

Saveti iskusnih roditelja: Trik za odvikavanje od pelena

Roditeljstvo je najlepši posao na svetu za koji nema propisane adekvatne edukacije i kvalifikacije. Kad postanete roditelj, shvatite da se ta životna škola uči vanredno. Zato se roditeljstvo pretvara u divnu avanturu tokom koje upoznajemo svoje dete, ali neretko upoznajemo i iznenađujemo sami sebe.

Put je zanimljiv, ali pun raznih prepreka. Neke prođemo lako, o neke se spotaknemo, ali iz svega što nam se dešava nešto naučimo. Evo nekih zanimljivih predloga i ideja roditelja koji su malo odmakli u vaspitavanju svoje dece. Ništa ne košta da probate.

Da biste lakše uspavali bebu, mazite je po glavi i pustite neku laganu muziku. Za one „problematične”, prenosimo trik jednog tate: snimio je zvuk fena i usisivača. Možda vaša beba ima neki svoj omiljeni zvuk.
Bebu koja uči da sedi možete osigurati tako što ćete je staviti da sedne unutar jastuka za dojenje. U svakom slučaju, nemojte je ostavljati samu.

Kad kupate bebu koja to ne voli, dozvolite da joj društvo pravi omiljena lutka. Ako se kupa sa drugarom, sve će biti lakše.

Za pranje kose bez suza možete koristiti štitnik. Neki mališani se plaše kad im voda ide u oči. Uz malo mašte možete ga i sami napraviti.

Primetili ste da deca vole da skupljaju mrvice po podu. Iskoristite to kad ih budete navikavali da jedu čvrstu hranu. Poređajte na tanjir sitne zalogajčiće, malo veće od mrvica hleba. Dok se dete igra, vi ga hranite kašičicom. Birajte plastične kašike jer deca ne vole hladan dodir metalnih kašičica.

Prilagodite vrstu i veličinu obroka bebinom uzrastu. Zalogaji veličine graška su najsigurniji za bebu koja se navikava na čvrstu hranu, budite strpljivi i ne navaljujte da dete sve pojede.

Nikada nemojte hraniti bebu u automobilu u pokretu.

Etikete sa garderobe fasciniraju mališane. Po ivicama šarene pamučne tkanine možete prišiti etikete različitih dimenzija i boja i dobićete zanimljivu i nesvakidašnju igračku.

Neka deca smatraju da je odlično mesto za crtanje i šaranje zid vaše dnevne sobe. Ne paničite. Dovoljno je da kupite parče transparentne samolepljive folije. Držite je zalepljenu na zidu dok vaš mališan ne izađe iz kreativne faze. Kupujte perive flomastere jer se tragovi od njih lako peru.

Od stare majice ili košulje možete napraviti kecelju za crtanje za vašeg mališana. Odsecite rukave, vežite par čvorova da doterate dužinu i širinu. Nakon igre kecelju bacite.

Tajm-aut stolica je vrlo praktična kada dete pretera. U plastičnu flašu sipajte vodu i najsitnije šljokice. Stavite mališana da sedne. Promućkajte flašu i stavite je pored deteta. Kad poslednja šljokica padne na dno, tajm-aut je istekao.
Na porodičnom putovanju

Izbor garderobe

Hladno vreme i sneg ne treba da vas spreče da se odvažite i krenete na put ili makar izađete u šetnju i izvedete decu na sneg. Ne zaboravite da je slojevito oblačenje najbolje rešenje, a do kože uvek idu pamučni materijali. Zaštitite vrat i usta toplim šalom, a ruke rukavicama, za grudvanje i igrarije na snegu su najbolje one skijaške.

Putna apoteka

Ako idete na put, obavezno ponesite putnu apoteku gde će se naći najosnovnije potrepštine za vas i vaše najmlađe. Ovo je jako važno, pogotovu ako ste izabrali avanturističko putovanje i niste sigurni da li u blizini ima apoteka. Obavezno ponesite standardnu terapiju koja je dovoljna za planirano vreme puta.

Podsetnik za terapiju

Ako se dete razboli ili dobije temperaturu, važno je da se dogovorite sa ukućanima da uvek jedna osoba u kući daje detetu lek. Ako niste u mogućnosti da se tako organizujete, okačite PODSETNIK na vrata od frižidera. Upisujte vreme i vrstu leka. Nećete morati da pamtite, nećete se preslišavati i nećete zaboraviti da detetu date terapiju.

Izvor: benuapoteka.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.