fbpx
spot_img

Sedam čuda prirode u Srbiji koja treba da doživite

Nesvakidašnji useci Rosomačkih lonaca, vijugavi meandri Uvca, mistične statue u Đavoljoj varoši… Osim ovih lepota, Srbija krije još čuda prirode koja vredi videti makar jednom u životu.

Krupajsko vrelo

Krupajsko vrelo. Već put do njega nosi bajkovitu atmosferu, jer prolazite pored stare vodenice, uskim puteljkom, pored bazena s ribicama i vodopada… Vrelo je okruženo šumskim rastinjem i puzavicama koje se spuštaju sve do ledene, tirkizne vode. Prema pričama ronilaca, ispod površine krije čitav lavirint podzemnih kanala, koji, po legendi, vode do pećine sa skrivenim blagom, a čuva mu je Tartor, vodeni duh.

Prerasti Vratne

U kanjonu reke Vratne u severoistočnoj Srbiji postoje tri velike prerasti – prirodni kameni mostovi, koji važe za najviše u celoj Evropi. Prerasti su se formirali urušavanjem pećina i vrlo su retki, u Srbiji ih ima ukupno 10 od kojih se tri nalaze iznad Vratne. Nose nazive Mala, Velika i Suva kapija.

Vražji kamen

Vražji kamen nalazi se na krajnjem jugoistoku Srbije, kod granice, kao prirodni fenomen nastao erozijom stena sa desetak visokih kamenih kupa. Po legendi, đavoli su pokušavali da spoje obale reke Pčinje kako bi preokrenuli njen tok i našli su ogromnu stenu, ali kad su stigli do sela Klinovac, začuli su se prvi petlovi. Uplašeni da ljudi ne otkriju njihove namere, bacili su pored reke stenu koju danas znamo kao Vražji kamen.

Vodopad Prskalo

Vodopad Prskalo se nalazi na obroncima Kučaja, kao najneobičnija prirodna skulptura tog kraja. Prskalo bukvalno izgleda kao velika kamena skulptura, nastala naslagama nataloženim vekovim od vode koja teče uskim kanalom po samom vrhu i pravi pad sa najisturenije ivice. Visina vodopada je 15 metara, a zanimljiva je činjenica da je siromašan vodom, čak i u proleće, ali ipak nikada ne presušuje.

Stopića pećina

Jedna od najvećih atrakcija u užičkom kraju na zapadu Srbije svakako je Stopića pećina, koja se nalazi na levoj obali reke Prištavice i, sa svojim bigrenim kadama iz kojih se voda kaskadno preliva, jedna je od najlepših pećina u Srbiji. Kroz nju i danas protiče Trnavski potok, a staza vodi do podzemnog vodopada nazvanog “Izvor života”, visokog oko 10 metara.

Cvetanje Tise

Tisa jednom godišnje “procveta”, kad se nad njenom površinom razleti tiski cvet, vodeni insekt koji živi u mulju na dnu reke i samo na jedan dan u godini izleti kako bi produžio svoju vrstu, a nakon oplodnje i polaganja jaja umire. Zanimljivo je da se ovaj fenomen javlja samo u Tisi i u kineskoj reci Jangcekjang.

Rosomački lonci

Rosomački lonci zovu kanjon Rosomače, skriven u netaknutoj prirodi Stare planine. Naime, reka Rosomača pravi neobičan kanjon slojevitih ivica, u kojem se nalazi više proširenja sa virovima koja podsećaju na kotlove ili lonce, a u tom sudaru vode i kamena nastaje prizor koji avanturiste ostavlja bez daha.

Izvor: nova.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.