fbpx
spot_img

Sedeća odbojka- Kragujevčani

Osobe sa invaliditetom su na razne načine u Srbiji zapostavljene, pa je i tako u sportu. Iako smo kao sportska nacija uspešni u takmičenjima osoba sa invaliditetom, njihovi rezultati, trud i zalaganje nisu na dovoljan način ispraćeni. Iz tog razloga smo obavili jedan mali razgovor sa gospodinom Čukić Nebojšom, koji je jedan od osnivača KSO Kragujevčani. Tokom razgovora smo saznali dosta o jednom jako zanimljivom sportu, sedećoj odbojci u kojoj svetom dominiraju naše komšije Bosanci.
KSO Kragujevčani je osnovan 2010. godine na inicijativu gospodina Aleksandra Markovića i Čukić Nebojše (koji je i sam osoba sa invaliditetom već nekih 7,8 godina).
Klub je inkluzivnog karaktera tako da su pretežno članovi kluba mlade osobe u čijim redovima igraju i zdrave osobe i oko 90% zdrave populacije čine Nebojšin klub. U Srbiji trenutno ima samo pet registrovanih klubova, koji učestvuju u prvoj ligi Srbije, međutim klubovi često dobijaju pozive za međunarodne turnire. Pravila su manje- više ista kao i u dvoranskoj odbojci. Na terenu može da igre najviše šest igrača, rotacija igrača se obavlja na isti način kao i u dvoranskoj odbojci. Veoma važnu ulogu u sedećoj odbojci igra visina igrača, zbog pravila da serva može da se blokira. Teren je manji u odnosu na pravu odbojku 10 x 6 , što je razumljivo budući da igrači ne smeju da odvajaju zadnji deo tela od podloge. Visina mreže za muškarce je 1,15 m.
Godinu za nama , KSO Kragujevčani su završili na trećem mestu, što je bio veliki uspeh svih u klubu ali najveće ostvarenje je zapravo pobeda nad Kikindom koja dominira sedećom odbojkom u Srbiji. To je bio prvi poraz ekipe Kikinde posle sedam godina, pa je razumljivo koliki je uspeh postigao Nebojšin klub. Iako se trenutno takmiče samo pet klubova u Srbiji, postoji mogućnost proširenja pa će pored Kikinde, Kragujevčana, Bačke Palanke , Smeča i Subotice, u nekom narednom periodu priključiti klubovi iz Kule, Smedereva i Banje Luke.
Za kraj razgovora, naš portal je napravio saradnju sa Nebojšom da nakon svakog odigranog kola, rezultate u sedećoj odbojci objavljujemo na sajtu, kako njihovi rezultati i trud ne bi bili zapostavljeni.

ODBOJKA-LOPTA

Uroš Selenić
Uroš Selenić
Rođen 1997. godine u Valjevu. Osnovnu i srednju školu završio u rodnom gradu, a trenutno je student sportskog novinarstva. Još od osnovne pokazao ljubav prema sportu. Trenirao rukomet i odbojku, a učestvovao je i na raznim takmičenjima iz atletike. Od boljih rezultata u atletici ističu se zlatna medalja u bacanju kugle u četvrtoj godini srednje škole na nivou grada Valjeva, kao i treće mesto u trci na tri kilometra pored reke Gradac. Akreditovani novinar sa Evropskog prvenstva u vaterpolu 2016. godine, obožava istoriju i arheologiju, živi za sport...