fbpx

Sedeća odbojka

Osobe sa invaliditetom su na razne načine u Srbiji zapostavljene, pa je i tako u sportu. Iako smo kao sportska nacija uspešni u takmičenjima osoba sa invaliditetom, njihovi rezultati, trud i zalaganje nisu na dovoljan način ispraćeni. Iz tog razloga smo obavili jedan mali razgovor sa gospodinom Čukić Nebojšom, koji je jedan od osnivača KSO Kragujevčani. Tokom razgovora smo saznali dosta o jednom jako zanimljivom sportu, sedećoj odbojci u kojoj svetom dominiraju naše komšije Bosanci.
KSO Kragujevčani je osnovan 2010. godine na inicijativu gospodina Aleksandra Markovića i Čukić Nebojše (koji je i sam osoba sa invaliditetom već nekih 7,8 godina).
Klub je inkluzivnog karaktera tako da su pretežno članovi kluba mlade osobe u čijim redovima igraju i zdrave osobe i oko 90% zdrave populacije čine Nebojšin klub. U Srbiji trenutno ima samo pet registrovanih klubova, koji učestvuju u prvoj ligi Srbije, međutim klubovi često dobijaju pozive za međunarodne turnire. Pravila su manje- više ista kao i u dvoranskoj odbojci. Na terenu može da igre najviše šest igrača, rotacija igrača se obavlja na isti način kao i u dvoranskoj odbojci. Veoma važnu ulogu u sedećoj odbojci igra visina igrača, zbog pravila da serva može da se blokira. Teren je manji u odnosu na pravu odbojku 10 x 6 , što je razumljivo budući da igrači ne smeju da odvajaju zadnji deo tela od podloge. Visina mreže za muškarce je 1,15 m.
Godinu za nama, KSO Kragujevčani su završili na trećem mestu, što je bio veliki uspeh svih u klubu ali najveće ostvarenje je zapravo pobeda nad Kikindom koja dominira sedećom odbojkom u Srbiji. To je bio prvi poraz ekipe Kikinde posle sedam godina, pa je razumljivo koliki je uspeh postigao Nebojšin klub. Iako se trenutno takmiče samo pet klubova u Srbiji, postoji mogućnost proširenja pa će pored Kikinde, Kragujevčana, Bačke Palanke , Smeča i Subotice, u nekom narednom periodu priključiti klubovi iz Kule, Smedereva i Banje Luke.
Za kraj razgovora, naš portal je napravio saradnju sa Nebojšom da nakon svakog odigranog kola, rezultate u sedećoj odbojci objavljujemo na sajtu, kako njihovi rezultati i trud ne bi bili zapostavljeni.

Uroš Selenić
Uroš Selenić
Rođen 1997. godine u Valjevu. Osnovnu i srednju školu završio u rodnom gradu, a trenutno je student sportskog novinarstva. Još od osnovne pokazao ljubav prema sportu. Trenirao rukomet i odbojku, a učestvovao je i na raznim takmičenjima iz atletike. Od boljih rezultata u atletici ističu se zlatna medalja u bacanju kugle u četvrtoj godini srednje škole na nivou grada Valjeva, kao i treće mesto u trci na tri kilometra pored reke Gradac. Akreditovani novinar sa Evropskog prvenstva u vaterpolu 2016. godine, obožava istoriju i arheologiju, živi za sport...