fbpx
spot_img

Signal da Nole možda igra i ceo olimpijski ciklus do 2028. godine

Najbolji teniser planete Novak Đoković prekinuo je saradnju sa Goranom Ivaniševićem posle šest godina.

Ivanišević je bio deo Novakovog tima u periodu kada je najpre počeo da deli tu ulogu sa Marijanom Vajdom, da bi poslednjih godina taj posao obavljao samostalno.

Novinar Nova.rs Miodrag Dimitrijević kaže da, iako je to došlo neočekivano i mnogi u svetu su bili iznenađeni, kada vratimo film, možda je bilo negde i očekivano.

„Đoković je, kao što je Aleks Ferguson u fudbalu, uvek je uspevao da jednu generaciju skloni i napravi novu, još bolju, i sebe unapredi kao stručnjaka. Đoković se nalazi u situaciji da sklanja trenere i bira druge koji mu trebaju za druge kvalitete. Ivanišević je, posle Vajde, najuticajniji trener u Đokovićevoj karijeri, ali ima i ličnih problema, možda i ne može da se posveti Đokoviću, a treba mu neko ko će doviknuti pravu stvar u pravom trenutku“, kaže on.

Dimitrijević smatra da je ovo „dobra vest za nas“.

„Ja mislim da je ovde Đokovićeva ideja zapravo, to je dobra vest za sve nas, da on planira da završi karijeru ove godine, ne bi ništa menjao. Ovako mi imamo signal da Đoković planira da igra još tri, četiri godine, možda čitav olimpijski ciklus do 2028. godine, što znači da smo možda ovom promenom dobili jasan signal da ćemo ga gledati još tri, četiri godine“, smatra Dimitrijević.

Đoković je, dodaje on, „mnogo toga dobio od Ivaniševića“.

„Teško je naći odgovarajućeg trenera za bilo kog Balkanca, pogotovo za čoveka koji je najbolji teniser ikada i jedan od verovatno top 5 sportista svih vremena. Kako pronaći tog čoveka i da li Ivanišević gubi energiju da se nosi sa tim da stalno bude na putu, Đoković je procenio da je bolje da krenu odvojenim putem, a šta će tražiti, kog čoveka da mu šta unapredi… Đoković je enormno unapredio servis u poslednje tri, četiri godine, voleji i dalje nisu na nekom legendarnom nivou, ali to je i dalje jedan od top 5, 6 voleja u tenisu danas. Mislim da će tražiti nekog ko će moći da mu dobaci neki savet sa tribina, nekoga ko je dugo igrao tenis i prošao kroz veteranski staž kroz koji i on prolazi“, kaže Dimitrijević.

Na pitanje da li će to biti Nenad Zimonjić, Dimitrijević odgovara „vrlo moguće“.

„Samo mislim da u tom slučaju možda ne bi bio jedini, možda bi Đoković tražio neko rešenje, ali mislim da se očekuje da će neko vreme igrati bez trenera, verovatno mesec, dva, ne verujem da će više od toga dozvoliti sebi, da na primer ode na Rolan Garos bez trenera“, kaže on.

Zimonjić se, dodaje, uklapa u kalup čoveka sa kim biste mogli da zamislite Đokovića kao jedan od delova tima.

„Sam teško, mada možda je došao trenutak da Zimonjić preuzme jednog vrhunskog igrača. On zna kako izgleda taj veteranski staž“, kaže Dimitrijević.

Osvrnuo se i na momenat u kom Đoković smenjuje trenera.

„To se dešava nakon loših rezultata na Indijan Velsu, gde je ispao u trećem kolu, ali čini mi se da je ta odluka postojala već neko vreme, jer je već u Torinu rekao da možemo očekivati dosta velikih promena, promenio je menadžere, ali Ivanišević je ostao. U Australiji su stali u polufinalu, mislim da je to bio okidač da je vreme da se to promeni, iako bi, znajući Novaka, on to verovatno uradio u pauzi između dve sezone“, kaže on.

Ističe da je cilj ove sezone – olimpijsko zlato.

„Igra se na Rolan Garosu, praktično ove godine igra dva Rolan Garosa. Olimpijsko zlato je jedina stvar koja mu nedostaje u karijeri, sigurno je fokus apsolutno na tome, čak neki idu toliko daleko da tvrde da će propustiti i Vimbldon, jer je apsolutni fokus olimpijska medalja. Ako dođe olimpijsko zlato, ne postoji ništa, nijedan trofej koji Novak nije osvojio, to je glavni cilj za ovu godinu“, smatra Dimitrijević.

Izvor: n1info.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.