fbpx

Slikar iz Kragujevca koji i od peska stvara ikone – Miomir Lukić Mikica

552669_421238384584951_1690228013_n
MIOMIR LUKIĆ MIKICA, slikar rođen  22. jula 1956. godine u Kragujevcu – u srcu Šumadije, gde provodi detinjstvo, završava osnovnu i srednju školu i od rane mladosti pokazuje sklonosti ka slikarstvu i umetnosti. Višu školu završava u Zemunu.Podiže životna jedra i odlazi u inostranstvo, gde radi kao zidni slikar, ukrašava i ostavlja raznorodne motive na zidovima Francuske, Nemačke i Grčke.

Po povratku u rodni grad Kragujevac, u njemu sazreva odluka da se posveti radu na pravoslavnim ikonama i motivima iz srpske istorije i polazi „putem kojim se ređe ide“ usavršavajući do sada nepoznatu i veoma zahtevnu tehniku rada sa peskom, kamenom i sprej bojom.
Sitan šljunak-pesak iz srbijanskih reka kao da dotiče onu univerzalnost na Lukićevim slikama koje spajaju ono ovozemaljsko sa onim nebeskim, tvoreći večnost. Prepoznatljiva dela na slikarovim ostvarenjima nose slikarsku produbljenost u samom autoru i njegovoj iskrenoj opredeljenosti da to večno u tlo na kojem odvajkada egzistiramo, bude isto tako večno i trajno ugrađeno u dela koje Lukić stvara.
208905_513099915398797_1398392369_n
Konačno, Lukić u svom odabiru tehnike koju je sam izdigao na nivo gotovo jedinstvenog pristupa u slikarstvu, otvorio je još jedan mogući put u svekolikom enformelu, darujući i sebe i slugu konzumentu kao originalni stvaralački produkt. Noseći dostojanstveno sopstveni Pravoslavni Krst.


Samostalne izložbe:
– Ruski dom u Beogradu, januar 2013.- Zadužbina Ilije M. Kolarca – Beograd, maj 2014.- Otvoreni univerzitet Subotica, maj 2014.

– Likovni salon srpsko- grčkog prijateljstva- Beograd, jun 2014.- Galerija biblioteke na Paliću, septembar i oktobar 2014.

– Šumadijska Eparhija Kragujevac, oktobar 2014. u ukviru Oktobarskih svečanosti grada Kragujevca.


– Otvoreni univerzitet Subotica 2014.

Grupne izložbe:
Crkva Kragujevac-ručni radovi i rukotvorine Srbije, april 2014.
Beograd likovna galerija BANGEJA, 30. juni 2014 god.

Kao veliki humanista svoje ikone i slike do sada je darovao Ruskom domu, ruskom ambasadoru, crkvi Sveti Pantelejmon u Kragujevcu, manastiru Sveti Vasilije Ostoskog te i u humanitarne svrhe u projektu “Zagrli život” kao pomoć deci oboleloj od kancera.

Za svoj dosadašnji slikarski i humanitarni rad dobitnik je:
– ZAHVALNICE za doprinos u slikarstvu i širenju tolerancije među ljudima od Mesopotamija kulturnog centra iz Beograda- DIPLOME za pomoć, podršku i izuzetan doprinos radu Udruženja i realizaciji humanitarnog projekta ZAGRLI ŽIVOT od Udruženja balkanskih umetnika čiji je i počasni član.
UDRUŽENjE BALKANSKIH UMETNIKA
UDRUŽENjE BALKANSKIH UMETNIKAhttp://ubu.mojsajt.rs/
Nevladino i neprofitno udruženje, osnovano na neodređeno vreme, radi ostvarivanja ciljeva u oblasti savremenog kulturnog stvaralaštva i to kroz književnost, slikarstvo, fotografiju, muzički i scenski angažman, sa posebnim osvrtom na afirmaciju mladih u cilju održivosti i unapređenju postojećeg i kreiranju novog kulturnog života društvenih zajednica na Balkanu.