fbpx
spot_img

Kako se oblačila srpska vladarska vlastela – od Nemanjića do Brankovića

Riznicu srpske i svetske kulturne baštine obogatio je doktor Bojan Popović, istoričar umetnosti, kapitalnom monografijom „Srpska srednjovekovna vladarska i vlasteoska odeća“.

Istorija srednjovekovnog odevanja prikazana je u kapitalnom izdanju bogato ilustrovanom fotografijama, crtežima i digitalnim rekonstrukcijama freskoslikarstva.

Poznato je da je zbog očuvanosti staro srpsko slikarstvo najveći i najznačajniji izvor za proučavanje kostima.

„U našim crkvama i manastirima sačuvano negde zavisno od načina preborojavanja, ali 780 portreta, što na pojedinačnim kompozicijama, što u okviru loze vladara, što u okviru zajedničkih kompozicija. To je, dakle, veliki osnov za proučavanje našeg srednjovekovnog društva“, naglašava autor monografije dr Bojan Popović.

U monografiji su prikazani portreti istorijskih ličnosti i opisana je srednjovekovna vladarska i vlasteoska odeća kroz vreme, od vladara iz dinastije Nemanjića, preko Moravske Srbije i Lazarevića do Brankovića.

„Naravno da je jako važno proučiti osnovnu vladarsku odeću, ona se i menjala i postoje ta četiri perioda kod nas. Još od vremena Zetske dinastije, to je neki prvi period izolovan, zatim perioda prvih Nemanjića – prve polovine 13. veka, kada se zapravo nosi duga odeća, duge haljine sa plaštovima koji su ukarašeni dvoglavim orlovima, što ukazuje na vrh vizantijskog dvora“, navodi Popović.

Istoričar umetnosti Bojan Popović, koji je kustos u beogradskoj Galeriji fresaka, srpskim srednjovekovnim kostimom bavio se i u svom magistarskom, doktorskom, kao i pedagoškom radu.

Monografija Srpska srednjovekovna vladarska i vlasteoska odeća autorski predstavlja veoma značajno delo, ne samo za našu istoriju umetnosti i srpsku kulturu, već i za svetsku kulturnu baštinu.

Izvor: rts.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.