fbpx
spot_img

Slike Vlaha Bukovca vraćene na Dvorski kompleks

Beograd, 6. april 2021. godine – Iz Galerije Srpske akademije nauka i umetnosti danas su na Dvorski kompleks vraćene slike Vlaha Bukovca, koje su prethodna tri meseca krasile Galeriju SANU, u okviru izložbe dela ovog velikog slikara.

Vlaho Bukovac, Kajanje, 1914.

Na izložbi „Vlaho Bukovac – Slikarstvo neprolazne lepote” bilo je izloženo 36 dela ovog slikara, iz domaćih umetničkih zbirki, galerija i privatnih kolekcija u zemlji i regionu. Među izloženim delima bile su i tri slike iz Umetničke kolekcije Dvorskog kompleksa na Dedinju: „Ružičasti san“ i „Bela robinja“, koje su nedavno restaurirane od strane SANU, kao i Bukovčevo “Kajanje” iz 1914. godine.

Sa velikim ponosom, Kraljevski kompleks čuva ova “dela neprolazne lepote” velikog evropskog slikara, koji je slikao i portrete članova porodice Karađorđević. Vlaho Bukovac naslikao je portret Kralja Petra I, a zatim i Kralja Aleksandra I. Ispostaviće se da je taj portret slikao pred svoju smrt i da je to bilo njegovo pretposlednje delo.

U prethodnim godinama, zahvaljujući zalaganju Prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića, osim dve slike Vlaha Bukovca, restaurirane su još četiri slike iz Umetničke zbirke Dvorskog kompleksa: „Sveta porodica sa svetom Katarinom, svetim Jovanom i donatorom“ Jakopa Palme, „Tri monaha“ Nikole Pusena, „Hristov hod po moru“ Ivana Konstantinoviča Ajvazovrskog i „Vavedenje“ Majstora iz Pulkaua.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.