fbpx
spot_img

Slobino zanimljivo ćoše: Deve u borbi

Foto: en.wikipedia.org
Foto: en.wikipedia.org

Uz ogradu borilišta načičkane glave strasno navijaju, opklade pljušte, ulozi se povećavaju ali ima i prepirki koje prerastu u tuče i onda stvar u svoje ruke mora uzeti policija ali i vojska.
Na svim delovima sveta od davnina bore se, petlovi, psi, bikovi, a u Turskoj u zimsko doba, omiljene su borbe deva. To je tradicionalna zabava najširih narodnih slojeva. Jedan od najvećih turnira deva održava se svake godine u staroj areni poznatog antičkog grada Efesa.

Takmičenje otvara Aga, koji se bira na početku sezone za celu godinu. Aga na početku sezone dobiva znakove svoga naslova – malu devu i bedž i on proglašava takmičenje otvorenim. Pripada mu i najbolje mesto u gledalištu, zadužen je za organizaciju.

U borilište izlaze dve deve. Njima su usta vezana da se ne bi međusobno ozledile ugrizima. Od malih su nogu dresirane za borbu, a cilj je pobednika, srušiti protivnika. Poklekne li jedna od deva dobiva bodove kao bokser koji je protivnika naterao u nok-daun. Sruši li se pak deva na tlo, ona je u nok-out. Ima i nerešenih borbi, ako sudije odmere da su snage protivnika izjednačene, ili ako je jedan povređen (ozleđen).

Nagrade pobednicima nisu osobito visoke – oko 130 dolara -, ali zato i te, kao i sve borbe, prati gomila prodavaca kojekakvih napitaka, cigareta i hrane za nervozno grickanje, a kladionice takođe obrnu veće svote novca.
Sirote su deve samo sredstvo da se ljudi ogledaju između sebe, da istresu nagomilanu agresivnost…

Prethodni tekstVolio bih
Sledeći tekstVan Gogh slavi 30 godina!!!
Slobodan Osmokrović
Slobodan Osmokrović
Slobodan Osmokrović rođen 21.9.1963 g. u Inđiji, ekonomski tehničar. Živim u vremenu kome ne pripadam.