fbpx
spot_img

Slobino zanimljivo ćoše: Olimpijske priče iz davnine

Karikatura: Nikola Dragaš

1/ Pobednici prvih igara u Atini 1896. uopšte nisu dobijali zlatne medalje. Pobednici su dobijali srebrnu, drugoplasirani bronzanu, a trećeplasirani – nikakavu medalju.

2/ Ništa nije bilo tako ubogo kao deljenje medalja – zapisao je jedan novinar o pariskim Igrama 1900. Nagrade su bile bezvredne; neki je sportista za drugo mesto dobio – kišobran.

3/ Sudije su 1908. u Londonu diskvalifikovali Amerikanca Carpentera zbog ometanja domaćeg takmičara  Halswella. Trka na 400 m je zbog toga ponovljena, ali ni ostali Amerikanci u znak protesta nisu hteli nastupiti. Tako je Halswell do zlatne medalje došao trčeći – sam.

4/ U Stockholmu 1912. najzanimljiviji su verovatno bili rvači, kojima tada borbe nisu bile vremenski ograničene. Šveđanin Ahlgren i Finac Bohling borili su se u poluteškoj grupi 9 sati. Sudije su tada prekinuli meč, proglasivši obojicu – drugim.

5/ Siromašni engleski zidar John Kelly hteo je nastupiti na elitnom takmičenju veslača u Henleyu. Nisu mu dozvolili. Odselivši se u SAD, dvostruko se „osvetio“; osim što je postao upešan građevinski preduzimač, triput je pobedio na još elitnijem takmičenju od Henleya – na olimpijskim igrama u Antwerpenu 1920. i u Parizu 1924. A „osvetila“ su ga i deca; sin je dvaput pobedio na onom istom takmičenju na koje svojevremeno nisu pustili oca, dok mu kći Grace nije niko drugo do – princeza od Monaca.

6/ Englez Philip Noel-Baker, dobio je na igrama u Antwerpenu srebrnu medalju kao drugoplasirani u trci na 1500 m, a 1952. – Nobelovu nagradu za mir.

7/ Iako je Francuz Jules Noel u Los Angelesu 1932. bacio disk dalje od svih, nije dobio nijednu medalju. Naime, sudija je u to vreme gledao trku na 5000 metara, pa Noelov najbolji hitac nije ni video ni priznao. Ta ista trka koju je gledao pomenuti sudija s diska, bila je zaista uzbudljiva, a posebno njene posledice. Finac Lethinen zakrčio je na trenutak put Amerikancu Hillu, te je na cilju bio za prsa bolji i dobio zlatnu medalju. Gledaoci su negodovali, ocenivši da bi „zlato“ trebalo pripasti njihovom trkaču. Finac je ipak sve iznenadio; nekoliko nedelja kasnije poslao je svom protivniku sa staze, Hillu, pola svoje medalje.

**** Da li će biti zanimljivih slučajeva na predstojećim Letnjim Igrama 2020. u Tokiju, tek ćemo videti. Gore navedene zanimljivosti, ipak su iz davnih vremena, a od tada, do sada mnogo toga se promenilo.

Slobodan Osmokrović
Slobodan Osmokrović
Slobodan Osmokrović rođen 21.9.1963 g. u Inđiji, ekonomski tehničar. Živim u vremenu kome ne pripadam.