fbpx
spot_img

Slobino zanimljivo ćoše: Putovanje kroz vreme – 1975 g – *** Prvi deo***

Zalazak sunca i traktor u daljini - Darko Zivlaković
Zalazak sunca i traktor u daljini – Darko Zivlaković

Ulcinj: Neobična berba

Kad bi nas neko upitao kakvih sve berbi ima u jesen verovatno odmah bi odgovorili: Berba grožđa, jabuka, šljiva, lekovitog bilja… kukuruza. Na berbu od koje najviše ovisi naš život, malo ko bi se setio a to je berba soli. Tako se, naime zove prikupljanje soli u solani >Bajo Sekulić> u Ulcinju.
Nakon tri meseca isparavanja mora u bazenima koji se prostiru na 100 hiljada kvadratnih metara počela je berba soli čiji je sloj prosečno debeo 40 milimetara. Dve stotine radnika najveće solane u Jugoslaviji vode bitku s vremenom, jer je dovoljna samo jedna jača kiša da uništi sav trud vrednih solinara.

Doboj: Prastara kruška

Zemljoradnik Savo Cvijanović iz sela Ljeskovih Voda kod Doboja ima u svom dvorištu veoma staru krušku čija starost je oko 190 godina. Visina krošnje je 50 metara a promer debla iznosi 150 cm. Zanimljivo je da kruška i sada daje vrlo ukusne plodove. Kad rodi, daje najmanje hiljadu kg. ploda. Stablo je 1940. godine pogodio grom i odvalio više od pola krošnje ali je ni ta nepogoda nije uništila. I uprkos tome kruška daje sve više ploda.

Obrenovac: Najbolji orači najmlađi

Verovatno niko nije znao gde su učenici osmog razreda OŠ >Jovan Popović> iz Obrenovca Veroljub Živanović, Ivan Radovanović i Dragan Radojčić naučili voziti traktore kad su došli na takmičenje mladih orača. To ih takođe niko nije pitao ni kad su došli na republičko takmičenje koje je održano u Šapcu na kome su osvojili prva mesta.
Najzanimljivije je to da su mladi traktoristi učili voziti traktore krišom, a pokazali se pravi majstori ne samo kao vozači već i kao orači.

Slobodan Osmokrović
Slobodan Osmokrović
Slobodan Osmokrović rođen 21.9.1963 g. u Inđiji, ekonomski tehničar. Živim u vremenu kome ne pripadam.