fbpx
spot_img

Smederevo prkosi prolaznosti i čuva istoriju

Za Smederevo kažu da prkosi prolaznosti i čuva istoriju, tradiciju i kulturu za koju se sve više interesuju turisti iz čitavog sveta. Nedaleko od Smederevske tvrđave nalazi se i letnji dvor Obrenovića građevina koja je obeležila drugu epohu naše istorije.

Zidine malog i velikog grada čuvaju mnoge neispričane priče koje svedoče o vremenu kada je Đurađ Branković sazidao dvor i utvrđenje na desnoj obali Dunava. Da prošetaju kroz sačuvane ostatke tvrđave iz 15. veka godišnje u Smederevo dođe skoro stotinu hiljada turista.

Podatak da se nalazimo u poslednjem jedinom sačuvanom srpskom srednjovekovnom dvoru privlači ovde turiste, drago nam je da ekskurzije dolaze, da se mlade generacije edukuju, da se napajaju porukama iz naše istorije“, navodi Goran Jovšić, turistički vodič sa Smederevske tvrđave.

Dok su u 15. veku u rezidendenciju Brankovića dolazili srednjovekovni kraljevi, nedaleko od Smederevske tvrđave nalazi se jedna posebna građevina koja je obeležila drugu epohu i u koju su dolazile visoke zvanice i umetnici. Letnji dvor Obrenovića izgrađen je na imanju sa vinogradom koje je u prvim decenijama 19. veka kupio knez Miloš.

„Letnji dvor dinastije Obrenović jedan je od retkih sačuvanih letnjikovaca na području Srbije pa je stoga ovaj letnjikovac od izuzetnog značaja. Koliko je značajan letnji dvor po svojoj arhitekturi i kao svedočanstvo dvorske kulture u Srbiji 19. veka, toliko su dragoceni i vinogradi u kojima se on nalazi“, napominje Snežana Cvetković, kustos Muzeja u Smederevu.

Po uzoru na kraljev ili knežev vinograd na padinama Zlatnog brda, Smederevci su podizali zasade, pa i danas proizvode vina posebnog ukusa, mirisa i kvaliteta.

„Nije to samo izraz nas, izraz našeg podneblja, to je jednostavno reprezentativna uloga svih proizvođača vina iz našeg kraja jer na taj način predstavljaju vrednost regiona, vrednost navika koje su stečene u našem narodu i mnogih prirodnih lepota koje postoje ovde“, ističe vinar Slavoljub Jeremić.

Lepotu vinograda i smederevskih pejzaža vekovima su opisivali putopisci, a turisti rado dolaze u grad u kome vetrovi sa Dunava u gradu grožđa i gvožđa ukrštaju prirodne, kulturne i istorijske vrednosti.

Izvor: rts.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.