fbpx
spot_img

Španski strip III – još malo realizma i fantazme

 

Foto: passion-estampes.com
Foto: passion-estampes.com

Uverili smo se kako je svojevremeno španski strip procvetao sa svojim komičnim ostvarenjima (škola Brugera), a sa padom

Foto: tumbl.com
Foto: tumbl.com

ostatak cenzure došlo je do još plodnije produkcije i diversifikacije, računajući,

Foto: en.wikipedia.org/wiki/Sarvan
Foto: en.wikipedia.org/wiki/Sarvan

naravno, i stripove za odrasle…

Ovde nas prvenstveno zanimaju dela koja spadaju u pretežno realistični grafički izraz; kažemo  grafički izraz, po načinu izrade i svojoj osnovnoj pojavi, a u suštini to može biti ratna priča, krimić, istorijska avantura, erotika, drama i dr., ali mogu biti u pitanju i neobične, uvrnute priče, futuristička fikcija/ fantastika, horor, alegorija i dr.

Foto: bedetheque.com
Foto: bedetheque.com

Među prvima smo ovde pomenuli Kapetana Truena, a u skromnom revijalnom pregledu ćemo podsetiti npr. na takođe već pominjani gangsterski strip Torpedo 1936 (ili samo ‘Torpedo’, orig. izlazio 1981-2000), tandema Enrike Sančez Abuli – kreator i scenarista, a glavni crtač beše Žordi (Jordi) Bernet; e, taj Bernet je u sprezi sa Antoniom Segurom crtao zanosnu Sarvan i Krakena, a sa K. Triljom i dr. opet zanosnu (komika i erotika) Clara de noche – Klara koja je brižna i samohrana majka, bavi se, jel’te, najstarijim zanatom na svetu! Sa svoje strane, A. Segura je uz crtača L. Sančeza autor stripa Bogey, a sarađivao je i sa crtačem Hozeom Ortizom (Morgan i Juan el Largo).

Jedan od korisnih linkova za npr. Bernetov opus:

 http: //www.lambiek.net/artists/b/bernet.htm

Foto: lambiek.net
Foto: lambiek.net

Sa nekim naginjanjem ka nekom eksperimentalnom svetu budućnosti imamo planetu Cerealia – stripčić iz 80-ih (Hoze i Marija havier Kardona), a interesantno je i delo „Blacksad“ (J. Diaz Canales – Juanjo Guarnido) – antropomorfni mačor, sada privatni detektiv (pokajnik), zapravo doživljaji u nekom otuđenom i surovom svetu metropole sredinom 50-ih godina prošlog veka… *Inač>
– NASTAVIĆE SE –

 

 

 

 

Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.