fbpx
spot_img

Спомен обележје „Коцкa”

Вандали су ишарали графитима спрејом Спомен обележје „Коцку” у насељу Багремар током ноћи. Насеље  Багремар има два јединствена спомен обележја на својим уредним травњицама бившег Становљанског поља.
 „Коцку” испод које почивају: 122 Србина, Јевреја и Рома стрељаних од немачких фашиста и љотићевца 20. октобра 1941. године непосредно пред масовно стрељање у Шумарицама. Коцка је по симболима (православни крст, Давидова звезда, петокрака и Ромски точак) једино овакве врсте у Европи. ГО СУБНОР Крагујевац из својих личних средстава и после вишедеценијског истраживања поставио и спомен плочу са именима свих стрељаних.  Коцку која симболизује стабилноист и постојаност и трајну успомену на повезаност стрељаних Срба, Јевреја и Рома у животу и смрти, израдио је академски вајар Милорад Зорбић.
Други споменик „Капљицу крви” пројектовао је и саградио  Миодраг Павловић Мипа, протојереј парка Илина вода, посвећено даваоцима крви Крагујевца и Багремара удружења „Чика Јаза”
ГО СУБНОР је одмах реаговао, обавестио надлежне инспекцијске органе као и председника Скупштине града Крагујевца.
“Надлежни су реаговали и уклонили неприкладне написе на спомен обележју”, рекао  је  Мирослава Петрашиновић, председник Скупштине града Крагујевца. Споменик је опет засијао пуним сјајем.
СУБНОР Крагујевца као патриотска, антифашистичка и родољубива организација овим путем и на овај начин најоштрије осуђује вандалски чин скрнављења спомен обележја и поручује онима који то чине да неће успети да из наших сећања и памћења избришу све пале у борби против фашизма највећег зла човечанства.
Зашто? Остаје једно питање, без одговора!
Miloš Ignjatović
Miloš Ignjatović
Priređivač Šumadijskog ateljea. Fotoreporter ,,Blica'', ,,LID-'a'', ,,Sportskog žurnala'', ,,Svetlosti'', ,,KG novina'', ,,Politike''.