fbpx
spot_img

Srbija na prvom mestu u bilansu medalja na EP u streljaštvu

Evropsko seniorsko prvenstvo u streljaštvu u vazdušnom oružju održano je u periodu od 25. do 27. marta u norveškom gradiću Hamaru. Srbija je na ovom takmičenju nastupila u punom sastavu. U sve četiri discipline imali smo po tri sjajna predstavnika. 

Naši strelci postigli su neverovatan uspeh na Evropskom prvenstvu u Hamaru, postavivši Srbiju na prvo mesto u bilansu medalja. Medalje za Srbiju osvojili su – zlatne: Teodora Vukojević (puška), ženska ekipa pištoljem; srebrne: Zorana Arunović (pištolj), miks puškom (Andrea Arsović/Lazar Kovačević); bronza: miks pištoljem (Zorana Arunović/Damir Mikec).

Teodora Vukojević, zlatna medalja EP Hamar, streljaštvo

Neverovatan uspeh naših strelaca

Srpski strelci su u velikom stilu otvorili učešće na Evropskom seniorskom prvenstvu vazdušnim oružjem u Hamaru, osvojivši dve medalje prvog dana takmičenja. Mlada Teodora Vukojević došla je do zlatne medalje u gađanju vazdušnom puškom, dok je Zorana Arunović osvojila srebro u gađanju pištoljem. U finale se plasirao i olimpijski vicešampion pištoljem Damir Mikec, koji je zauzeo peto mesto. Njemu je malo falilo da se plasira među četvoricu najboljih i da se bori za medalju. Pored toga, Milenko Sebić je zauzeo 11. mesto u kvalifikacijama vazdušnom puškom. On se našao samo 0,7 krugova daleko od osmog mesta i finala.

Prvo finale bilo je takmičenje žena u gađanju vazdušnom puškom, u kome je titule šampionke osvojila naša sjajna Teodora Vukojević. Naša osamnaestogodišnja reprezentativka je odlično gađala tokom celog takmičenja. Teodora je kao drugoplasirana u kvalifikacijama gađala u drugoj grupi prve faze finala. Vukojevićeva je prošla među četiri najbolje, a tim plasmanom ostvarila je najveći uspeh u karijeri u pojedinačnoj konkurenciji. Sredinom takmičenja ona je preuzela najvišu poziciju i na kraju kao prva ušla u borbu za zlato. Teodora je bila dominantna u meču za zlato, a svoju rivalku pobedila je rezultatom 17:11. Osim toga, Srbiju su predstavljale i Andrea Arsović, koja je zauzela 22. mesto, kao i Sanja Vukašinović, koja je takmičenje završila na 56. poziciji.

Zorana Arunović i Jelena Arunović, EP Hamar 2022

Uspešan niz nastupa srpskih strelaca prvog dana nastavila je Zorana Arunović, osvajanjem srebrne medalje u gađanju vazdušnim pištoljem, čime je došla do svog ukupno 19. odličja na šampionatima Evrope, četvrtog u pojedinačnoj konkurenciji. Arunovićeva je u finale ušla sa šestog mesta u kvalifikacijama, u kojima je Brankica Zarić zauzela 20., a Jasmina Milovanović 45. mesto. Zorana je bila veoma uspešna u prvoj fazi finala, u Grupi 2. skoro stalno je bila u vođstvu i kao prvoplasirana prošla u grupi za medalje. Naša reprezentativka je u grupi za medalje stalno bila na prvoj ili drugoj poziciji. U uzbudljivoj borbi za zlato od Zorane je za nijansu uspešnija bila Ukrajinka Olena Kostevič. U meč za zlato Arunovićeva je ušla sa drugog mesta. Borba je bila veoma neizvesna i izjednačena do samog kraja, kada je Kostevičeva „ubila“ 10,2 kruga, a Arunovićeva samo 0,2 manje.

Istog dana, u petak, 25. marta, održano je i nadmetanje muškaraca u gađanju vazdušnim pištoljem. U kvalifikacijama je najprecizniji bio Damir Mikec. Duško Petrov je zauzeo 20., a Dimitrije Grgić 34. mesto. U Grupi 1 prve faze finala se od početka vodila izjednačena trka, sa mnogo preokreta. Naš strelac, Damir Mikec, u konačnom plasmanu je zauzeo peto mesto. U takmičenju vazdušnom puškom za muškarce, najuspešniji srpski strelac bio je Milenko Sebić. Od finala ga je delilo sedam desetih delova kruga. Lazar Kovačević je završio na 24., a Milutin Stefanović na 26. poziciji.

Drugi dan Evropskog prvenstva doneo je dve nove medalje za Srbiju, budući da je miks puškom Andrea Arsović/Lazar Kovačević osvojio srebro, a par pištoljem Zorana Arunović/Damir Mikec bronzu. Andrei Arsović je ta titula vicešampiona Evrope peta medalja u takmičenjima miks parova na šampionatima Evrope, a prva sa Lazarom Kovačevićem. S druge strane, Kovačević je prvi put došao do medalje na seniorskom Evropskom prvenstvu. Arsovićeva i Kovačević su u kvalifikacijama bili drugi, iza tima Izraela (Tal Engler/Sergej Rihter). Naš drugi par Teodora Vukojević/Milutin Stefanović je zauzeo 20. mesto.

Andrea Arsović i Lazar Kovačević

Andrea i Lazar su u drugoj grupi prve faze finala dominirali od početka, nizali su sjajne hice. Takmičenje u grupi po pravilima traje do 20. serija. Međutim, u ovoj grupi je završeno već posle 15. hica, jer je Srbija  već tada obezbedila nedostižnu prednost nad rivalima, osigurala prvo mesto i plasirala se u meč za zlato. U meču za zlato sastali su se Srbija 1 i Izrael, dva najbolja para iz kvalifikacija. Na početku duela za titulu šampiona Evrope, srpski tim nije bio tako uspešan kao u prvoj fazi. Izraelci su bolje počeli, ali su Arsovićeva i Kovačević uspeli da se vrate u borbu za titulu. U nastavku meča srpski tandem je gađao dosta dobro, ali su Izraelci bili vrlo precizni i došli do zlata pobedom 17:11.

Osvajanjem bronzane medalje, Arunovićeva i Mikec su nastavili sjajan niz uspeha Srbije na EP. Ovaj par je u vrlo izjednačenim kvalifikacijama zauzeo šesto mesto. Mešoviti par Srbija 2 (Brankica Zarić/Duško Petrov) je završio na 24. poziciji. Kao šestoplasirana, Srbija 1, svrstana je u drugu grupu prve faze finala, gde su ekipe vodile izjednačenu borbu. Srbija je većim delom bila na vrhu, ali razlike u rezultatima nisu bile velike. U igri za prvo mesto ostali su srpski i nemački tim. Međutim, Nemci su bili uspešniji i otišli u meč za zlato, a Srbija je podelila bronzu sa timom Italije. Ta bronza je jubilarno 40. odličje za Damira Mikeca u karijeri na velikim takmičenjima u pojedinačnoj i miks konkurenciji.

Poslednjeg dana takmičenja, tokom koga su održana timska nadmetanja, ženska ekipa pištoljem Zorana Arunović, Jasmina Milovanović i Brankica Zarić, osvojila je zlato, petu medalju za Srbiju na ovogodišnjem seniorskom EP. Još dve srpske ekipe su prošle među osam najboljih. Muški tim pištoljem (Damir Mikec, Duško Petrov, Dimitrije Grgić) je zauzeo šesto, a ekipa puškom (Milutin Stefanović, Lazar Kovačević, Milenko Sebić) sedmo mesto.

Srpski trio žena u gađanju vazdušnom puškom (Andrea Arsović, Teodora Vukojević, Sanja Vukašinović) je u prvoj fazi kvalifikacija zauzeo devetu poziciju. Svega dva deseta dela kruga su je delila od plasmana među osam najboljih. Tokom celih kvalifikacija žena pištoljem Srbija je bila pri vrhu. U prvoj fazi je zauzela drugo mesto. Na istoj poziciji je završila i drugi deo kvalifikacija i plasirala se u meč za zlato sa Italijom. Trio Arunović, Zarić, Milovanović bile su uspešnije od svojih rivalki i slavile ubedljivu pobedu 17:9. Ekipa Arunović, Milovanović, Zarić je napravila dva koraka unapred u poređenju sa prošlogodišnjim Evropskim prvenstvom, kada je osvojila bronzu i vratila Srbiju na tron posle dve godine pauze. Zorana Arunović je Prvenstvo Evrope završila sa sjajnim uspehom. U svakoj od tri discipline osvojila je medalju. Srebrno odličje izborila je u pojedinačnom takmičenju, bronzu u takmičenju miks parova sa Damirom Mikecom, a tačku je stavila zlatom.

Izvor: oks.org.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.
WordPress PopUp Plugin