fbpx
spot_img

Srđan Đurić: Intervju sa Borisom Bakalovim

O muzici, nastupima, novom albumu i mnogim drugim temama razgovarao sam sa legendom naše pop-rok scene i jednim od članova kultnog benda Ničim izazvan.

Boris Bakalov

Možete li nam prokomentarisati Vašu pesmu „Kosa“? Koji je glavni motiv koji preovlađuje u ovoj pesmi?

Pesma ‘’Kosa’’ je jedna od najtežih pesama koje smo napravili do sada… Govori o iskrenom strahu od kraja ali i o tome kako taj strah biva nadjačan još jednim većim strahom a to je – strah od toga da nikada više nećemo videti najvoljeniju osobu. S ponosom mogu da kažem da je to jedna od naših najkompleksnijih i najmoćnijih pesama. Potrebno je posebno raspoloženje kako bi se ona slušala i tek tada vas ona dodirne i dođe do vas kako bi trebalo.

U video-spotu za singl „Кosa“ glavnu ulogu je trebalo da tumači Nebojša Glogovac, nažalost do saradnje nije došlo. Postoji li žal za neostvarenom saradnjom? Možete li nam otkriti neke detalje o tome kako je taj spot trebalo da izgleda?

Naravno da nam je žao. Čast nam je bila što smo uopšte imali čast da upoznamo jednog takvog čoveka i jednog takvog glumca. Večno ćemo mu biti zahvalni što je uopšte pristao da nam pomogne. Nažalost, to se nikada neće desiti. Detalje o tome kako je trebalo spot da izgleda ne otkrivamo, čak među sobom retko razgovaramo o tome… Celu tu ideju smo ostavili da počiva u svom miru.

Кako je nastala ideja za pisanje pesme „Trideset“? Postoji li neki poseban motiv ili je nešto drugo u pitanju?

Pesma ’’Trideset’’ je nastala kada su mi se dve bliske prijateljice u kratkom vremenskom periodu žalile na temu svog tridesetog rođendana koji je dolazio uskoro. Sasvim slučajno me je to inspirisalo da napišem pesmu o tome. Jednostavna tematika i lepršava tema dovela je do toga da danas, čini mi se, mnoge devojke uživaju u tom tridesetom rođendanu. Mislim da smo uspeli da razbijemo mit!

Кada Vam neko kaže „O tebi“ , koja je Vaša prva asocijacija? Da li ste ovu pesmu posvetili nekome?

Za mene ’’O tebi’’ predstavlja jedan novi početak. Nakon te pesme život se meni i mnogima koji su u mojoj blizini okrenuo u potpuno nekom novom smeru. Od te pesme smo počeli da postajemo ono što smo danas i u velikoj meri su stvari definisane tom pesmom na neki način. Ona je postala toliko velika da bi bilo suviše nepravedno da posvetimo tu pesmu bilo kome osim – svakome. Namenjena je svakome koga nije sramota da pokaže nekom drugome šta oseća o njemu ili njoj.

Кako biste prokomentarisali Vašu saradnju sa Darkom Rundekom na pesmi „Beskućnik“? Da li je pesma ispunila očekivanja?

Imali smo dosta saradnji za sve ovo vreme koje postojimo ali saradnja sa Darkom Rundekom je nešto posebno. Veliko ime, veliki profesionalac i veliki umetnik. Pesma ’’Beskućnik’’ je malo drugačija od većine naših pesama tako da je Rundekov senzibilitet i pozorišna pozadina bila savršena za ovu pesmu. Pesma je apsolutno ispunila očekivanja…Ljudi koji se prepoznaju u njoj, tačno znaju šta smo želeli da kažemo. Zahteva da je poslušate pažljivo da bi vam ispričala svoju priču.

Možemo li očekivati novi album grupe Ničim izazvan? Imate li nešto u planu?

Relativno skoro smo izdali naš treći studijski album ’’Aurora’’ ali to nas nije zaustavilo u stvaranju novih pesama. Radimo konstantno na novim stvarima i novi album će doći u nekom trenutku.

Кakva su očekivanja od narednih nastupa u Beogradu, Novom Sadu i Tuzli?

Radujemo se svim koncertima kao da smo tek počeli da sviramo. Sa takvom energijom polazimo na svaku tonsku probu i na svaki koncert. Tako će biti i ovaj put. Idemo da osvajamo nove slušaoce i da se ponovo družimo sa onima koji su sa nama sve ove godine. Sigurni smo da će biti sjajno!

 

Кakav je Vaš odnos prema talasu nove muzike, koja polako prodire u Srbiju, ali i region?

Svašta se danas naziva muzikom. Ne dopada mi se bilo šta što u sebi nema iskrenosti i iskrene želje da se napravi nešto lepo i vredno, pa makar na kraju to neko uradi ne tako dobro ili ne tako kvalitetno. Bitno je da je to izašlo iz srca i najbolje što je to moglo da se uradi u tom trenutku. A kada neko namerno radi nešto a zna da to nije dobro ali će ’’da se proda’’ to ne smatram muzikom, to ne znam ni kako bih nazvao… Da ne govorimo o negativnim uticajima tih ’’pesama’’ i o tome da publiku čini uglavnom mlađa populacija… Sram ih bilo, to je sve što mogu reći u ovom trenutku a mislim, zapravo, mnogo gore stvari…

 

Кakvo je Vaše mišljenje o trenutnom stanju na srpskoj rokenrol sceni? Postoji li nešto što biste izdvojili kao posebno kritično?

Čini mi se da se o ’’stanju na rokenrol sceni’’ govori već decenijama a verovatno i pre. Uloga rokenrola je da postoji i da pravi balans svemu što to nije i što urušava ideju koju rokenrol nosi. To je pre svega sloboda, želja za životom i da se kaže ono što se želi bez obzira na posledice. Dokle god postoji i jedan jedini bend ili izvođač koji tu ideju nosi u sebi, mi smo bezbedni a sreća je da ih ima dosta i da se svi bore. Jer rokenrol je večita borba i tako će biti zauvek.

Кoja je Vaša poruka mladima koji imaju želju da se bave muzikom?

Spremite se za dugu, tešku i iscrpljujuću borbu. Biće vam predivno i uživaćete u svakom trenutku.

Srđan Đurić
Srđan Đurić
Dolazi iz Slepčevića, sela u blizini Šapca. Studira u Novom Sadu, na odseku za Srpski jezik i književnost. Takođe, pisac je. Njegova prva zbirka pesama naziva se „Pesme moje" i objavljena u maju, 2017. godine, u pripremi je i njegova druga zbirka pesama. Dobitnik je mnogobrojnih plaketa i nagrada za književnost.