fbpx
spot_img

SSB: “Medalje Beograda” u rukama Novaka Đokovića, Milice Mandić, Viktora Troickog, Jasne Šekarić…

Povodom 75 godina svog postojanja, Sportski savez Beograda i zvanično je počeo sa promocijom monografije „Medalje Beograda“.

Tom prilikom, predsednik i generalni sekretar SSAB, Dragan Tomašević i Nikola Penić, za nekoliko dana ugostili su puno velikana beogradskog sporta. A delegacija SSAB danas je na Dorćolu uručila monografije Novaku Đokoviću i selektoru Viktoru Troickom. Sve je obavljeno uz poštovanje svih epidemioloških mera propisanih od strane nadležnih državnih organa.

Svesni izazova koje sa sobom nosi obimna istorijska građa, monografija „Medalje Beograda“ pretenduje na to da sačuva od zaborava i promoviše univerzalne vrednosti tekovina fizičke kulture i sporta glavnog grada Srbije, kao deo sveobuhvatnog nasleđa jedne evropske metropole.

“Podstaknuti smo velikim jubilejom Sportskog saveza Beograda, koji predstavlja nasleđe nekadašnje sportske institucije SOFK-a. Drago mi je da ova knjiga nije suvoparnog karatkera, već da kroz interesantnu novinarsku priču predstavlja istoriju beogradskog sporta. U predstojećem periodu sledi drugo, dopunjeno izdanje, kao i izdanje na engleskom jeziku. Ovom prilikom bih se zahvalio Sekretarijatu za sport i omladinu grada Beograda kao i sponzorima Sportskog saveza Beograda, bez kojih ovo kapitalno delo ne bi moglo da ugleda svetlost dana i ostane u amanet budućim generacijama”, rekao je predsednik SSAB Dragan Tomašević.

Nekadašnji atletičar Nikola Penić, bio je u delegaciji koja je uručila vredno izdanje, najboljem sportisti sveta.

“Izuzetno sam ponosan što sam inicirao izradu ovog projekta i dočekao da se ta ideja realizuje baš na 75. godišnjicu od osnivanja Sportskog saveza Beograda. Beograd je za sva vremena, ovom knjigom i svim statističkim podacima u njoj, povukao granicu između sebe i ostalih urbanih sredina u regionu ovog dela Evrope koje će u odnosu na njega uvek biti provincijalnog karaktera. Pohvale idu i autorima, novinarima Ivanu Cvetkoviću iz Politike i Dejanu Stevoviću iz Sportskog Žurnala. Takođe, želeo bih da se zahvalim sponzorima, kompaniji Sport Time, Abela Pharm i Goodwill i gradskom sekretarijatu za sport. Hvala i živim legendama iz raznih sportova koji su nas posetili i preuzeli svoj primerak. Bilo je sjajno kod Novaka, naš as zrači energijom i ulepšao nam je dan”, poručio je Nikola Penić.

U knjigu nije moglo da stane sve ono što su čelni ljudi SSAB želeli. Ostaje deo pisanog traga o bogatoj sportskoj riznici Beograda, o njegovim sportistima, klubovima, sportskim organizacijama, najvećim sportskim događajima, sportskim objektima Beograda. Monografija je osmišljena da bude podsetnik na rezultate naših sportskih velikana, Beograđana ili sportista koji su nekada bili članovi beogradskih klubova i koji su osvajali medalje na Olimpijskim igrama, svetskim i evropskim prvenstvima u olimpijskim sportovima.

Od početka promocije, prostorije SSAB posetili su bivši srpski odbojkaš Željko Tanasković, strelci Jasna Šekarić i Andrea Arsović, bivši generalni sekretar Sportskog saveza Beograda Branko Kovačević, kao i bivši uspešni sportisti Dragan Škrbić (rukomet), Dragutin Topić i Emir Bekrić (atletika), Miloš Mijalković i Mara Kovačević (džudo), Milica Mandić (tekvondo), Mirko Nišović (kajak), Đorđe Višacki i Nikola Stojić (veslanje) i Janko Tipsarević (tenis).

G. A.

Foto: SSAB

Izvor: kurir.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.