fbpx
spot_img

Šta se najviše vozi u Srbiji, Hrvatskoj, BiH, a šta u svetu?

Volkswagen, Toyota, Ford, Honda su najprodavaniji automobilski brendovi u svetu, a koji od njih su najzastupljeniji u zemljama regiona?

Iako Srbi najviše „veruju“ Nemcima, tačnije Volkswagenu, najprodavaniji automobili u Srbiji su italijanski, tačnije FIAT, što i nije toliko iznenađenje s obzirom na fabriku u Kragujevcu i pre svega na cenu polovnjaka.

Što se tiče naših zapadnih suseda, Hrvati su i dalje potpuno verni Volkswagenu koji osim finansijskih kazni nije preterano osetio posledice „Dizelgejt“ afere jer je VW i dalje najpopularniji brend u većini evropskih zemelja, poput Nemačke, Austrije, Švajcarske, ali i često „opreznijih“ Skandinavaca.

Što se tiče BiH, gde legendarni Golf 2, popularna „dvica“ ima status božanstva (zašto je tako lako će vam objasniti svako kome je bio neophodan pouzdan automobil tokom ratnog i posleratnog perioda 90-ih), VW više nije na prestolu.

Finansijska ograničenja „pogurali“ su u prvi plan jeftiniji VW brend Škodu, pa su sada automobili češkog proizvođača najzastupljeniji na ulicama BiH gradova, kao i u Finskoj.

Naravno, čast izuzecima, ako se zateknete slučajno u romanijskoj regiji teško ćete među VW znakovima primećivati bilo koji drugi. Što se tiče ostalih zemalja iz regiona. u Makedoniji, Bugarskoj i Rumuniji najzastupljenija je Dacia.

Na globalnom nivou je priča malo drugačija. Toyota dominira Dalekim istokom, izuzev u Vijetnamu gde je najzastupljenija Kia, u Kini dominira tek deset godina stara domaća kompanija Wuling, dok je u Južnoj Koreji logično najpopularniji Hyundai.

Hyundai je izuzetno zastupljen i u Rusiji, dok je Toyota izuzetno zastupljena u Južnoj Americi, iako Brazilci najčešće voze Chevrolet. Što se tiče „prestižne“ Severne Amerike, u SAD i Kanadi je bez premca Ford.

U prvoj polovini 2018. godine najprodavaniji automobil na svetu je nova generacija Toyota Corolle sa više od 500.000 primekara, a slede Fordovi kamioneti serije F sa oko 450.000. Na trećem mestu je evropski vladar VW Golf sa 370.000, ali bi to moglo da se promeni sledeće godine kada stigne osma generacija.

Izvor: b92.net

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.