fbpx
spot_img

Stilovi učenja

imagePostoje četiri stila učenja, piše dr Kristin Redington Benet. To su: auditivni, kinestetički, vizuelni i logički. Auditivni stil se zasniva na slušanju, kinestetički na pokretima, vizuelni na vidu, a logički na povezivanju i sagledavanju šire slike.

Ako želimo da nam dete u školi postigne odlične rezultate, potrebno je da odredimo koji mu stil učenja odgovara. Razni psiholozi tvrde da stil učenja postoji još od najranijeg detinjstva.

Detetu koje je non stop u pokretu odgovaraće kinestetički stil učenja jer voli da glumi i to omiljene likove iz crtanog filma, knjiga. Ova deca vole da se igraju lutkama i pokreću ih rukama. Nove sadržaje usvajaju kroz pokret. Na primer, može im se nacrtati na betonu ili na podu sobe (učionice) ili da se osmisli kratak scenario na zadatu temu i dati im glavnu ulogu.

Deca koja moraju dotaći sve oko sebe razviće, verovatno, taktilni stil učenja. Oni uče putem dodira i  privlače ih zanimljivi i  neobični predmeti različitih oblika i  tekstura. Pošto dodirom osećaju, njima bi najviše u učenju pomoglo korišćenje kockica, puzli, zagonetki, slagalica, crtanje u pesku, brašnu, vajanje plastelina.

Deca koja slušaju sve što im se govori razviće auditivni stil. Na taj način prikupljaju informacije i usvajaju nove sadržaje. Ova deca brzo pamte tekstove pesama i cele priče, ponavljaju komentare, uputstva koje pročita i čuje i uživa u slušanju stvarnih priča iz života i sa radošću ih prepričava. Da bi usvojili nove pojmove, potrebno je da im se sroče stihovi o tom pojmu i tako im pomoći u učenju.

Detetu koga privlače raznobojni predmeti najverovatnije će razviti vizuelni stil učenja. Privlače ih fotografije, ilustracije i video zapisi. Najbolje pamte ako vide kako drugi obavljaju neki zadatak, brzo pamte oblike, boje i slova. Ovakvoj deci treba pokazati kako se neki predmet upotrebljava, omogućiti mu da gleda obrazovne programe na TV-u, neke sadržaje predstaviti grafikonima ili mu prelistavati knjigu koja sadrži dosta zanimljivih ilustracija.

Ako na vreme otkrijemo koji stil učenja odgovara našem detet,u omogućićemo da brže i lakše uči. Nije pogrešno ako dete proba sva četiri stila učenja, ali ga treba usmeriti na stil koji mu odgovara, jer će na taj način razviti  veće samopouzdanje.

Jovanka Ignjatović
Jovanka Ignjatović
Jovanka Ignjatović voli svakoga dana da nauči nešto novo. Svaki dan za nju predstavlja novi izazov. U izazovima vidi mogućnost da bude bolja.