fbpx
spot_img

Stoti rođendan proslavila samostalnom izložbom iako je počela da slika tek u devetoj deceniji

Nada Rudan je najopuštenija kada slika. Ovaj dar koji je otkrila u 87. godini krunisan je izložbom njenih umetničkih dela – povodom njenog 100. rođendana.

Sarajka Nada Rudan kaže da je počela da slika u kasnim godinama kako bi bila zauzeta i da sada smatra da su dani često prekratki da u njih stane sve što je planirala da uradi. Njena dnevna rutina je da slika tri sata ujutru i dva sata popodne, kada je kod kuće.

„Ljudi kažu ‘O, tako mi je dosadno!’. Nikada mi u životu nije bilo dosadno“, kaže Nada.

Nakon izložbe u Sarajevu krajem juna, Rudan je otišla na jednomjesečni odmor na jadransku obalu, a zatim otputovala u Nemačku gdje joj živi kćerka.

„Nakon moje stote godine, proslavila sam rođendan na moru, a prije toga imala sam izložbu za koju se nisam nadala, ali su me nagovorili. Ja sam bila protiv toga. Nisam ja nikakav umijetnik“, dodaje Nada.

Majka dvoje dece, baka troje dece i prabaka četvoro dece rekla je za Rojters da je inspirisana prirodom i svojim putovanjima širom sveta.

Nakon što joj je suprug preminuo 1999. godine, Nada je posetila Sjedinjene Države, Centralnu Ameriku i brojne evropske zemlje, a ta putovanja su inspirisala mnoge njene slike, poput vulkana na Havajima ili piramida u Meksiku.

Posetila je Holivud u 95. godini i dozvoljeno joj je da uđe u pozorište gde se održava ceremonija dodele Oskara.

„Posljednjih 10 godina bila sam u Meksiku, na Himalajima, Havajima. Vau, to je bilo posebno, pa Prag, Sankt Peterburg, to je nevjerovatno. A Holivud, da vam ne pričam“.

Za život je zarađivala kao krojačica, a „odabranim mušterijama“ šila je do svoje 85. godine.

„Hvala bogu, da su mi ruke i oči zdrave. Nikada nisam stavila naočare. Za sada je sve dobro“.

Najviše voli da slika prirodu i koristi akrilne boje „jer ne mirišu“.

Sebe smatra „amaterkom“ pre nego „pravom umetnicom“, ali je veoma ponosna što su na njenu izložbu došli cela njena porodica, prijatelji i komšije.

Izvor: rts.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.
WordPress PopUp Plugin