fbpx
spot_img

Na današnji dan: 26. jul

Sat
foto: wallpapermania. eu

1847 – Liberija, država oslobođenih američkih robova koji su se doselili u Afriku, postala je prva nezavisna republika u Africi.

1856 – U Dablinu je rođen engleski dramski pisac, novinar i kritičar Džordž Bernard Šo. Književnu karijeru počeo je pisanjem romana i pozorišnih kritika, a proslavio se mnogobrojnim pozorišnim delima. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1925. (“Kandida”, “Zanat gospođe Voren”, “Major Barbara”, “Pigmalion”).

1858 – Lajonel Rotšild je postao prvi Jevrejin član donjeg doma britanskog parlamenta.

1875 – Rođen je švajcarski psihijatar Karl Gustav Jung, osnivač “analitičke” ili “kompleksne” psihologije, u kojoj se razlikuju dva sloja podsvesnog – individualno i kolektivno (“Psihološki tipovi”, “Psihologija i religija”, “Simbolika duha”, “Studija o arhetipovima”).

1894 – Rođen je engleski pisac Oldos Haksli, jedan od najistaknutijih evropskih esejista XX veka. Njegovi “romani ideja” zasnovani su na esejističkim modelima rasprava i sukoba načela (“Kontrapunkt života”, “Vrli novi svet”, “Slepi u Gazi”).

1908 – Rođen je čileanski državnik Salvador Aljende Gosens, osnivač Socijalističke partije i prvi marksista predsednik Čilea (1970).

1928 – Rođen je američki filmski režiser Stenli Kjubrik koji se proslavio filmovima različitog žanra kao što su “2001 – Odiseja u svemiru”, “Paklena pomorandža”, “Dr Strejndžlav” i “Lolita”.

1943 – Rođen je britanski muzičar Mik Džeger, osnivač i pevač rok grupe “Roling stouns”.

Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.