fbpx
spot_img

Свесрпски сабор културе и спорта

Чаша воде са „Јадрана“

У време првомајских празника одржан је у Крагујевцу тродневни међународни Свесрпски сабор културе и спорта као својеврсни увод у обележавање тридесетогодишњице „Чаше воде са извора”. Сабор је почео првог дана викенда, у петак, на Фудбалском стадиону „Јадрана“ такмичењем и пре свега дружењем особа са инвалидитетом. Истог дана уприличено је и песничко вече.
У суботу дан су обележили шампиони племените вештине – четворица југословенских боксерских асова који су својој отаџбини донели двадесетак медаља са европских и светских такмичења и Олимпијада. Квартет асова Тадија Качар, Драган Вујковић, Миливоје Лабудовић предводио је капитен Мирко Пузовић.
Врхунац је уприличен трећег дана, на Први мај, Свесрпским сабором културе, уз учешће педесетак културних друштава и преко хиљаду девојака и момака са свих простора наше отаџбине и расејања. Народне ношње на младићима и девојкама окићене златом и везом таласале су се по зеленом стадиону испод суморних зграда насеља Аеродром уз ритмове из свих српских крајева. Оркестар хармоникаша Милана Миловановића Бамбина музички је пратио избор за најмлађе фолклорце, за свесаборску лепотицу и за најлепшу народну ношњу, а затим је уследио солистички концерт Радише Урушевића, уз учешће Андрије Бајића и Мале Цане.
Специјалне награде добили су Исидора Јошовић из Груже и Алекса Алексић из Тракинца, а дипломе Никола Ђурђевић из Пецке и Софија Радојковић из Мокре Горе као најмлађи фолклорци. За најлепше међу свесрпским лепотицама проглашене су Марија Марковић из Шипова и Ивана Арсић из Ракитова, уз пратиље – прву, Јовану Јефтовић из Шљивовца, и другу, Јовану Симовић из Пецке.
Слободан Бетулић, естрадни уметник и самозвани сељачки академик из Гривца, као организатор, најавио је припреме за обележавање три деценије постојања „Чаше воде са извора”, манифестације која је извођена преко 1.800 пута за 29 година и имала 180.000 учесника.

Marija Markovic

 

Miloš Ignjatović
Miloš Ignjatović
Priređivač Šumadijskog ateljea. Fotoreporter ,,Blica'', ,,LID-'a'', ,,Sportskog žurnala'', ,,Svetlosti'', ,,KG novina'', ,,Politike''.