fbpx
spot_img

Zdravlje i lepota: Lekovitost belog luka

Zdrav život je pun izazova koje morate ispuniti, da bi došli do dobrog zdravlja. Jedan od pokretača ka zdravom životu je i beli luk. On vam može pomoći u slučaju kada imate problema sa gripom,  glavoboljom, visokim pritiskom ili da rešite problem sa povišenim holesterolom.

Beli luk sadrži veliku količinu vitamina i minerala. Zahvaljujući tome u mnogome pomaže u snižavanju nivoa štetnog holesterola u krvi. On jača zidove krvnih sudova i smanjuje koagulaciju krvi i rizik od začepljenja krvnih sudova.

Postoji tinktura koja se pravi od belog luka. Njeno redovno uzimanje će smanjiti proširenje vena, aktivirati moždanu delatnost, poboljšati pamćenje, vid, sluh i imunitet.

Recept za tinkturu od belog luka

Potrebno je 200g očišćenih čenova belog luka ( najbolje svež). Izmrvite u avanu, ne koristeći ništa metalno. Složite u staklenu posudu i prelijite sa 200ml dobre votke. To ostavite da odstoji 10 dana na tamnom mestu, uz povremeno mućkanje. Kada prođu 10 dana procedite i čuvajte na prohladnom tamnom mestu.

Šema uzimanja tinkture: Prvi dan: prva doza – jedna kap, druga – dve kapi, treća – tri kapi. Ukoliko svaku dozu povećate za jednu kap, petog dana uveče doći ćete do 15 kapi. Šestog dana počnite da smanjujete dozu za jednu kap. To treba uraditi u obrnutom smeru: prva doza – 14 kapi, druga – 13, treća – 12. Pridveče desetog dana ponovo dolazimo do jedne kapi po dozi. Od 11-og dana tri puta dnevno treba piti po 25 kapi sve dok se tinktura ne istroši.

Jedan od saveta – Da bi ste neutralisali miris belog luka, tinkturu od belog luka pijite sa mlekom.

Recept za grip od belog luka

Beli luk može biti efikasno sredstvo u slučaju gripa. Ovaj recept može mnogo da vam pomogne i njega mogu da piju i deca. Recept: čašu opranih zrna ovasa preliti litrom hladne vode i ostaviti preko noći. Ujutru staviti da proključa i kuvati na tihoj vatri. Treba kuvati dok se voda u posudi ne prepolovi. Ohladiti i procediti. Piti u toku dana u manjim gutljajima. Takođe u toku istog dana treba popiti pola litre kiselog mleka.

Beli luk za glavobolju i visok pritisak

Recept: Potrebno je da manju glavicu belog luka sitno iseckate. Preliti sa pola čaše votke. Treba držati u poklošljenoj tegli nedelju dana na tamnom mestu. Posle sedam dana procedite. Dodajte u žučkastu tinkturu kap-dve tinkture od nane, da ne bude gorka. Pijite dva-tri puta dnevno po 10-15 kapi pola sata pre jela.

Beli luk je dosta zdrav i treba da ga ima svako u kući. Još jedan savet : Ako isečeni čen sisate u ustima pola sata pre doručka. On će vam pomoći da potpuno  regulišete krvnu sliku, pre svega holesterol i hemoglobin.

Izvor: ruskidoktor.rs

Prijatelji portala Pokazivač:

Enzimski piling za lice

On je za sve tipove kože, i za problematičnu i za osetljivu.

Dubinski čisti i sužava pore, reguliše masnoću kože.

Može se koristiti tokom bilo kog godišnjeg doba, čak i leti. Zato vam toplo preporučujem piling Sibirskog zdravlja. Poslušajte video.

#EmaSibirskozdravlje Poručite- Jer zdravlje nema cenu. Kontaktirajte me preko stranice www.facebook.com/emasibirskozdravlje ili  preko broja telefona: 0641291334 Zdrav čovek ima 1000 želja, a bolestan samo jednu da ostane zdrav. 

Ema Vitković
Ema Vitkovićhttp://www.facebook.com/usporavanje
Rođena u Nišu 1978. godine. Scenski masker, frizer, pedijatar i vaspitač. Imala emisiju "Iz mog ćoška" na Aleksinačkom radiju. Učestvovala na dva Fashion Week-a u Nišu kao šminker. U Nišu je vlasnik Pivnice "Usporavanje" . Voli da piše, da se druži i pomaže ljudima. Humanost i zdravlje su joj na prvom mestu. Udata je i majka dvoje dece, Sare i Stefana.