fbpx
spot_img

Svet poznatih 10

Na slici je Semjuel Vilson.

On je bio biznismen iz Njujorka koji je za vreme Američko-britanskog rata snabdevao američku vojsku goveđim i svinjskim gulašem spakovanim u veliku burad na kojoj su bila dva slova – US, skraćeno za  United States. Ubrzo su američki vojnici počeli u šali da govore: „Šta nam je Ujka Sem poslao za ručak?“ ili „Šta nam je Ujka Sem danas zakuvao?“ Tako je Ujka Sem postao sinonim i opšteprihvaćeni izraz za američku vladu. Karikaturista dnevnog lista New York Lantern Frenk Belev prvi je Ujka Semu dao ljudski izgled, i to 13. marta 1852. godine. Cilindar i prugasto odelo mu je dodao karikaturista Tomas Nest, koji je inače poznat po tome što je prvi nacrtao Deda Mraza, republikanskog slona i demokratskog magarca.

Najpoznatiju Ujka Semovu ilustraciju, pod nazivom ‘I Want You’, nacrtao je Džejms Montgomeri Fleg 1917. godine za potrebe američke vlade, odnosno regrutacije vojnika u Prvom svetskom ratu.

*** Ja sam inače više puta čuo tu reč -Ujka Sem, ali nisam znao, na čega se odnosi. Sada mi je jasno, posle ovoga teksta.

Slobodan Osmokrović
Slobodan Osmokrović
Slobodan Osmokrović rođen 21.9.1963 g. u Inđiji, ekonomski tehničar. Živim u vremenu kome ne pripadam.