fbpx
spot_img

SVETA ARHIJEREJSKA LITURGIJA U LUŽNICAMA

U subotu, 06. aprila tekuće 2019. godine, na samoj sredini Velikog i Časnog Vaskršnjeg posta, a pri skorom završetku poljoprivrednih radova, setve naših plodnih njiva i bašti, Episkop šumadijski Gospodin Jovan blagoizvoleo je da poseti prelepo šumadijsko selu Lužnice, da podeli duhovne plodove služenja svete Liturgije i propovedi Božanskih reči. Našem Episkopu sasluživali su sveštenici iz okolnih mesta predvođeni protojerejem mr Rajkom Stefanovićem, uz molitveno pristvustvo mnoštva verujećeg naroda.

U svojoj sažetoj ali takođe sveobuhvatnoj liturgijskoj besedi, Episkop nas podseća na period posta u kome se nalazimo. “Period posta je period sagledavanja sebe, period preispitivanja sopstvenog života, naših navika i postupaka”, poučio je Episkop. temeljno govoreći o čoveku kao pojedincu, koji tek nakon što postom i molitvom i pokajanjem iskoreni svoje grešne navike, svoju lenjost, gordost i sujetu, može na pravi način da prebiva u sabranju svete Crkve, koja jeste telo Hristovo. Preovešteni Vladika nam je takođe iz perspektive svog bogatog monaškog i episkoskog iskustva govorio o pokajanju kao glavnom cilju posta. “Pokajanje je novo vaskrsenje, a drugo krštenje. Pokajanjem razmičemo tamu duhovnog mraka, mraka koji je mnogo tamniji od onog prirodnog, noćnog, koji naše srce drži u ropstvu svojih rđavih želja”. Vladika je unapred vernom narodu čestitao predstojeći praznik Blagovesti, kao i predstojeće praznike, u nadi i veri, da ćemo kao bolji ljudi izaći iz ovoga posta, i tako dočekati slavno Vasksrsenje Hristovo.

Beseda Episkopa šumadijskog G. Jovana

Nakon svete Liturgije, trudom nadležnog paroha jereja Gojka Markovića i crkvenog odbora, usledila je trpeza ljubavi za sve pristutne. Otac Gojko je zablagodario Preosvećenom Vladici na poseti i ljubavi koju je pokazao prema svima nama, sa željom da se vidimo ponovo u zdravlju i radosti.

Veroučitelj Milan Milanović

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.