fbpx
spot_img

Svetlana Janković Mitić: Nezgodno pitanje

– Crnohumorna priča iz autobusa –

Autobus je prepun putnika i usred saobraćajnog špica. Gurkamo se i dovijamo na sve moguće načine mi koji stojimo , ne bi li održali ravnotežu zbog onog: kreni – stani, pa opet kreni! Nalazim se blizu izlaza, pored sedišta na kojima sede baka i unuk. Mali plavušan zapitkuje baku, ali bez šaputanja, tako da svi u blizini čuju njihov razgovor:
“ Bako, bako, a gde je tvoja mama?“, upita svoju baku petogodišnji dečak.
“ Na nebu.“ Baka odgovori kratko, ubeđena da će unuk njen odgovor prihvatiti zdravo za gotovo!
Posle kratke stanke, dečak ponovo upita baku: “ Gde je onda tvoj tata ?“
Baka odgovori na isti način, ne premišljajući se mnogo:“ I on je na nebu.“
Mali radoznalac nastavi: „A tvoj brat?“
Nađe se baka u čudu, ali, šta je – tu je, pa opet odgovori : „Moj brat je takođe na nebu.“
„Bako, pa što ti onda nisi tamo?“
Svi putnici okolo se nasmejaše, oduševljeni pametnim detetom. Radoznalac se zbuni i pocrveni, a baka?! Nasmeja se kiselo i ona, ali odmah potom zaćuta, praveći se da gleda kroz prozor.

Svetlana Mitić
Svetlana Mitić
Rođena 1955.godine u Beogradu. Sticajem okolnosti, detinjstvo i mladost provela u Prizrenu, na Kosovu i Metohiji. Nakon završene gimnazije, diplomirala na Filozofskom fakultetu u Prištini, odsek - Jugoslovenska književnost i srpski jezik. Uglavnom je radila u svojoj struci kao profesor književnosti, sve do odlaska u penziju. Još kao student se iskazala na književnom planu, pišući pesme, eseje, pripovetke i druge kraće forme. Intenzivno se bavi stvaralaštvom na tom planu od 2014.godine kada je, iz ljubavi prema najmlađima, počela da piše priče i pesme za decu, sa akcentom na univerzalnim poukama o dobroti, skromnosti, ljubavi, međusobnom poštovanju i prijateljstvu. Osim priča i pesama za decu i odrasle, i dalje piše eseje, prikaze i recenzije. Veoma uspešno sarađuje sa el. časopisima "Pokazivač" i "Kraljevskim novinama", a njena "Pesma za Aleksu" protiv nasilja u školama, izazvala je veliku pažnju šire javnosti i štampe. Takođe je zastupljena u mnogim zbornicima savremene srpske poezije.