23. Januara 2020. | 18:56
Početna / Magazin / Tajni eliksir za zaljubljivanje-Čuburska lipa (Tilia Chubura)

Tajni eliksir za zaljubljivanje-Čuburska lipa (Tilia Chubura)

Živeti u Beogradu znači svakodnevno susretati različite ljude, ponekad i čarobnjake. Ima ih zaista malo i vešto su zamaskirani modom vremena.Veliki su znalci raznih tajni i mudrosti pa retko govore. Skoro sam u razgovoru sa jednim čarobnjakom saznao vekovni recept za zaljubljivanje čija efikasnost zbunjuje i najveće umove.

Postoji jedan kraj u Beogradu u kome je još u osamnestom veku skoro preko noći niklo više desetina stabala. Čudili su se svi koji su prolazili. Legenda kaže da oni koji su osetili njihovu moć rešiše da se nastane baš u tom kraju poznatom po izvoru pitke vode koji se slivao niz njegova brda. Da bi sprečili okolnu zemlju oko plitkog izvora da se uruši staviše drveno bure bez dna na njega. Kako je u to doba Turski jezik bio na ovim prostorima bio nešto življi nego danas iskoristiše reč za to bure bez dna – Čubura. Iako danas ne liči na sebe zadržao je potomke tadašnjih stabala negujući ih bez prestanka.

U svetu ova vrsta ima dosta rođaka. U Americi Tilia Americana veoma bogatih i lepih cvetova ali na žalost bez moći. I na drugim kontinentima je stanje sasvim slično. Jedino na Čuburi njeni cvetovi imaju moć. Lokalni biolozi bez formalnog obrazovanja po ugledu na zvaničan latinski naziv prozvaše je Tilia Cubura ili Čuburska lipa.

Poznavaoci kažu da počinje da cveta već krajem maja da bi mirisom obavijala Čuburu skoro do sredine jula. Najkvalitetniji cvetovi se beru već početkom juna i postavljaju na isključivo novinsku hartiju u hlad i to najbolje u prostoriji zidanoj opekom. Proces sušenja traje nekoliko dana a zatim se smešta u staklenu teglu poklopljenu hartijom ili pamučnom tkaninom.

Koristi se u svim prilikama kada želite da se neko neodoljivo zaljubi u Vas. Recept je veoma složen i zahtevan ali ću ga ipak podeliti sa Vama.

U slučaju da devojka želi da se mladić zaljubi u nju mora da svoju kosu opere vodom u kojoj je čitavu predhodnu noć bilo potopljeno onoliko cvetova Čuburske lipe koliko ona ima godina. Važno je napomenuti da deluju isključivo cvetovi koji su nabrani sopstvenom rukom. Pri pranju izuzev tog čudesnog rastvora ne sme da koristi ništa drugo. Kosu je potrebno osušiti prirodnim putem a nikako fenovima, haubama, promajom ili na neki sličan nasilan način. Kada je kosa uređena potrebno je pozvati mladića na čaj . Recept je jednostavan. U posudu za čaj staviti pet cvetova Čuburske lipe i onoliko meda koliko želite da Vam život bude sladak. On mora biti potpuno prirodan i isključivo kupljen od pčelara na Kalenić pijaci i donet isključivo levom rukom do kuće. Do upotrebe mora stajati na vrhu ormana i uzet drvenom kašičicom obrađenom ručnim alatom. Nakon sipanja željene količine meda sve preliti sa proključalom vodom i poklopiti. Čaj je spreman za upotrebu desetak minuta po prelivanju vode. Prilikom dodavanja šoljice devojka mora posmatrati momka pravo u oči. Deluje već nakon prvog gutljaja pa treba voditi računa da u blizini nema radoznalih posmatrača koji će prekinuti poljubac.

Po nekad taj slatki poljubac traje i više sati. Srećom čaj oporavlja zaljubljene vraćajući im osmeh na lice ukrašeno oteklim usnama i otvarajući put sreće ka vremenu koje nema kraja.

Ako želite da se neko zaljubi u Vas probajte. Koristite samo Čubursku lipu. Dorćolski im nisu ni blizu.

Miroslav Lj RankovićČuburska lipa
Share on Facebook
Facebook
Novakujem

O autoru: Miroslav Lj. Ranković

Miroslav Lj. Ranković
Slikar, fotograf, pisac, pesnik i… neko ko voli čitavim bićem...