fbpx
spot_img

Temperatura se spušta tek kada pređe 38,5

Mali podsetnik kako se ponašati kod povišene temperature.

Temperatura se spušta tek kad pređe 38,5

U hladim danima povećava se broj obolelih od prehlade, upala i infekcija uzrokovanih virusima i bakterijama koje neretko prati temperatura, zdrava i prirodna reakcija organizma na infekcije i upale i naša urođena najsnažnija zaštita od virusa i bakterija.

Ona se spušta lekovima tek kada pređe 38,5 Celzijevih stupnjeva, podseća nemački medicinski časopis Apotheken Umschau. 

Stepen groznice ne ukazuje nužno na ozbiljnost situacije. Manja bolest može uzrokovati visoku temperaturu, a ponekad ozbiljna bolest ne mora podići telesnu temperaturu.

Posledica blagog povišenja telesne temperature kod groznice je ubrzavanje metabolizma, što pomaže u borbi protiv infekcije ili upale.

Visoka temperatura ili groznica je stanje kada temperatura naraste iznad uobičajenog raspona. Ona se razlikuje od pojedinca do pojedinca. Na temperaturi iznad 39 Celzijusa mikrobi se ne mogu razmnožavati. Sposobnost organizma da razvije visoke temperature ukazuje na snažan organizam i vitalnost.

Kod visoke temperature ubrzavaju se metabolički procesi za pet do osam puta, povećava se proizvodnja interferona koji sprečavaju razvoj virusa, količina gvožđa u plazmi se smanjuje, a to je važno za sprečavanje rasta bakterija. Istodovremeno se povećava pokretljivost i delovanje belih krvnih zrnaca, koja uništavaju mikrobe.

Kod blago povišene temperature, one koja nije viša od 37,8 stupnjeva, lekari i ne preporučuju spuštanje lekovima jer bi se tako bolest koja je uzrok groznice mogla produžiti. Treba istaknuti da virusi koji uzrokuju prehlade i druge respiratorne infekcije napreduju na normalnoj telesnoj temperaturi, a izazivanjem stanja blago povišene temperature organizam možda želi da eliminiše virus.

Visoka temperatura najčešće se snižava lekovima poput paracetamola, brufena, ibuprofena ili sličnih analgetika i antipiretika.

Pomaže i stavljanje mlakih obloga, a preporučljivo je i tuširanje mlakom vodom.

Lekarsku pomoć treba potražiti ako temperatura dostigne 40 stepeni i ne spušta se bez lekova ni nakon tri dana, a prati je osećaj jake iscrpljenosti.

Izvor: Index.hr

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.