fbpx
spot_img

Kako da vaspitate dete koje nije sklono nasilju

Vrlo retko, gotovo nikada, roditelji se zapitaju može li njihovo dete da postane taj mali zlostavljač kojeg će se ostala deca bojati.

vaspitano detePri pomisli na decu koja zlostavljaju druge u razredu svaki roditelj se zabrine jer ne želi da njegovo dete neko maltretira. No vrlo retko, gotovo nikada, roditelji se zapitaju može li njihovo dete postati taj maleni zlostavljač kojeg će se ostala deca bojati. Donosimo vam savete kako to da sprečite. Kao što mnoga deca neće odmah priznati da ih drugi maltretiraju, još je teže verovati da će tako nešto otvoreno priznati dete koje maltretira druge.

Prihvatite svoje dete baš onakvo kakvo jeste

Ne pokušavajte dete da stavite u kalup ponašanja koji vama odgovara. Deca koja moraju da poštuju mnogo pravila već od malih nogu češće postaju neposlušna i ogorčena pa svoje nezadovoljstvo iskazuju u školskim klupama.

Podstaknite detetovu samostalnost

samostalnostDopustite detetu da samo uradi sve što želi. Tako ćete podstaknuti dete da postane samostalnije, da razvija prave moralne vrednosti, samo. Tek kada primetite da ide u pogrešnom smeru, tada se smete uplesti.

Neka se dete oseća kao deo tima

porodicne igreUsadite detetu odgovornost tako što ćete ga učiniti aktivnim članom vašeg malog porodičnog tima. Radite i donosite odluke zajedno. Svako dete voli da radi poslove koji su samo njegovi!

Postavite realne granice

porodica teretana za emocijeNije dobro detetu sve zabranjivati, ali ni previše slobode nije dobro. Postavite čvrste granice kojih se cela porodica mora pridržavati. Dvostruka pravila će zbuniti dete pa je pravo vreme da budete uzor detetu. Ne očekujte da poštuje pravila koja vi istovremeno kršite.

Budite predan roditelj

porodica-jesenProblematična deca često su ona čiji roditelji nemaju vremena za njih. Potrudite se da osigurate dovoljno vremena koje ćete posvetiti porodici. Ne očekujte da će škola vaspitati vaše dete jer vi za to nemate vremena, to je ipak isključivo roditeljski posao!

Izvor: Index.hr

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.