fbpx
spot_img

Teško onom ko ne ume đačko doba da razume

Foto: Mihailo Todorović
Foto: Mihailo Todorović

Đačko doba… Puno je radosti, veselja, druženja, učenja… Zabava ne prestaje, a reko ko razume sreću koja ispunjava đačko doba. Toplina koja miluje srca treba svakome da pojasni to najlepše doba.
Od prvog do osmog razreda traje doba specifično po svojim karakteristikama, postojanju i drugačijem gledanjem na svet. Neki đačko doba shvataju kao šalu, druženje i igru. Neki to shvataju kao strog rad, puno učenja i razmišljanja. Ima svuda igre, ali uz to bitno je i znanje. Tek kada porasteš i više nisi đak shavatiš šta je jedna od najlepših stari. Đačko doba ne bi bilo tako lepo da nema učiteljicu, učitelja i profesora. Ipak najlepše je sa učiteljicom. Ona te poznaje. Puna je razumevanja, intelektualnosti, ambicije i šale. Ipak, ona ima samo jedan cilj. Da napravi od tebe dobrog čoveka. Nauči te da razumeš stari koje pre nisi mogao. Da razumeš i poštuješ. Da drugačije gledaš na svet i najbolje, ispuni te odličnim znanjem. Neko nije svestan ovog doba. Ne razume i ne shvata suštinu. Onda sve pogrešno razume i to nje lepo. Ja potpuno razumem ovo doba. To je jedna vrlo bitna i ozbiljna priprema za život. Ono otvara sve najbolje u nama. Đačko doba ima jedan vek. Pola veka prođe nakon četiri godine. Posle dođe još jedan sa isto četiri godine. Tako je najjednostavnije. Onaj koji ne razume sve ovo, on ne misli dobro. Ne shvata suštinu i ne vidi važnost ovog doba. Kada neko ne razume ovo, neko bi morao da mu objasni. Ponekad je i kasno da shvatiš sve ovo, pa ti je posle krivo. Ne trudiš se da ni ostale stvari razumeš, ali to se ne sme desiti, jer nikada nije kasno da načiniš pravi korak. Onaj ko nije svestan ovih trenutaka koji su spunjeni najlepšim mislima i lepim događajima, stvarno ne shvata šta je dobro. Nije lepo ne razumeti ovo. Bitno je sve povezati u jednu celinu i dobiti ono šta svakog čoveka ispunjava na najbogatiji način. Ovo doba je pravo bogatstvo koje je jedno od najblagoslovenijih sećanja na život.
Ko ode iz đačkog doba, a da nije shvatio sve ovo, večno će mu biti u sećanju ti dani. Oni koji shvataju ovo, oni će svaki dan iznova proživljavati događaje koji su zauvek zabeleženi. Đačko doba je stvarno ispunjeno na najbolji način i u punom sjaju. Najlepše je biti đak i prepušten tom dobu.

Autor: Petra Kostić
odeljenje: IV3
Osnovna škola „Radoje Domanović“ Kragujevac
Učiteljica: Biljana Nikić

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.