fbpx
spot_img

The Yellow Kid

 

Žuti deran
http://en.wikipedia.org/
wiki/File:YellowKid.jpeg

The Yellow Kid („Žuti klinac, žuti deran“) je bio protagonist istoimenog stripa koji se originalno objavljivao od 1895. do 1898. u njujorškim novinama New York World (vlasništvo Pulicera) i New York Journal (pod šakom V. R. Hersta). Autor lika je Ričard F. Autkolt (Outcault), koji je radio najpre za jednog, pa za drugog medijskog magnata, svog junaka je prvi put uveo u stripu Hogan’s Alley koji se objavljivao u nedeljnim prilozima i kroz humor prikazivao život dece iz siromašnih četvrti Njujorka. Naslovni lik bio je dečak obrijane glave i odeven u ogromnu žutu spavaćicu na kojoj su često bili ispisivani satirički komentari na njegovu okolinu i društvena zbivanja, odnosno parodija tadašnjih senzacionalističkih reklamnih plakata. Ono što je kod The Yellow Kida predstavljalo novost bilo je i korišćenje oblačića (balona) kao sredstva za prikazivanje govora protagonista. Zbog toga se The Yellow Kid često navodi kao prvi moderni, odnosno prvi strip u današnjem smislu reči.

http://www.lambiek.net/artists/o/outcault.htm
http://www.lambiek.net/artists/o/outcault.htm

Strip je doživeo ogroman uspeh, koji se izrazio i kroz vezanu robu, odnosno uspešnu prodaju cigareta, žvakaćih guma, viskija, ženskih lepeza, šibica i drugih predmeta s likom Yellow Kida. Često se tumačilo da je razlog tome popularnost među novodoseljenim imigrantima koji nisu dobro znali engleski, ali su zato lako razumeli stripove.

Iako ovaj fiktivni lik nije bio dugovečan, značajan je kao pionirski rad sa odredjenom estetikom i oblačićima, kao veliki izazov za ondašnje tržište (medijsko, a i šire), kao povod za velika  prepucavanja i podmetačine među ondašnjim uticajnim medijima, po borbama za autorska prava i ubacivanje surogat crtača, bezobzirnim senzacionalističkim i drugim postupcima za privlačene pažnje, na čemu su insistirali Džozef Pulicer sa svojim Worldom i Vilijem Randolf Herst sa svojim Heraldom. Za sve to se počeo koristiti izraz novinarstvo Yellow Kida (engleskiYellow Kid journalism) od koga će nastati izraz žuta štampa!

YKinspectsstreets
http://www.johnnydepp-zone.com/boards/viewtopic.php?f=7&t=57384&p=1762453
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.