fbpx
spot_img

Tin Ujević – Zanimljivo!

Rođen 1891. godine u Dalmaciji, bio je jedno od petero djece svojih roditelja. Puno ime mu je Augustin Josip. Otac mu je bio učitelj koji je volio književnost, te se smatra da je uveliko uticao na njega da zavoli istu. Osnovnu školu je završio u Makarskoj, a gimnaziju u Splitu – odličnim uspjehom. Odmah je upisao Filozofski fakultet u Zagrebu, odsjek – hrvatski jezik i književnost.
Iste godine, sa svojih 18 godina, objavio je svoj prvi sonet.

Družio se sa još jednim velikim hrvatskim pjesnikom, Anutnom Gustavom Matošem. Kada je izbio Prvi svjetski rat, otišao je u Pariz i tu je kao emigrant pišući zalagao se za nezavisnost Hrvatske od tadašnje Austro-Ugarske, te je u više navrata podržavao ideju ujedinjenja Hrvata i Srba.
Kada se vratio, pokrenuo je časopis u kojem je objavljivao, zbog čega je završio u zatvoru. Od tada je prestao pisati o politici, te se vratio pisanju poezije.
Svoju prvu knjigu je objavio sa 29 godina. Obe prve knjige su objavljene u Beogradu, na ćirilici. Uslijedile su ostale knjige. Zanimljivo je da su mu komunističke vlasti Jugoslavije u 54 godini života zabranile javno djelovanje, pa je devet godina radio kao anonimni prevoditelj. U 63. godini je ponovo objavio knjigu, zbirku „Žedan kamen na studencu“, nakon koje se uzdigao u sam vrh hrvatskog pjesništva. Postao je regionalno poznat.
U 64. godini je preminuo.
____________
Ostao je upamćen kao izrazito osoben čovjek koji je živio život prepun anegdota.
Ovo je jedna od njih:
– Tin nije volio sudjelovati u razgovorima, za vrijeme brijanja u brijačnici. Svejednako, brijač mu je često dosađivao forsiranim razgovorima. Jednom ga brijač upita: „Kako hoćete da vas obrijem?“. – „Bez riječi“ – odgovori mu mirno Tin.

Poslije njegove smrti, sagrađeni su brojni spomenici u Hrvatskoj u njegovu čast, a i najveća književna nagrada koju dodjeljuje država Hrvatska za književnost, nosi baš njegovo ime. Paradoks svemu je što on za života nije dobio niti jedno književno priznanje.
U Beogradu i Sarajevu, također, postoje ulice sa njegovim imenom.
Ostat će čuvene njegove riječi, koje su možda odgovor na brojna pitanja:
„Kako je teško biti slab, kako je teško biti sam, i biti star i biti mlad!“

Фотографија корисника Nermin Delić
Nermin Delić
Nermin Delić
Pisac iz Jajca, idejni tvorac online balkanskog kontesta Mili Dueli, student medicine.