fbpx
spot_img

Tradicionalno obeležavajnje školske slave Sveti Sava u Vranju

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Svetog Savu koji se smatra jednom od najznačajnijih ličnosti srpske istorije. Savindan se obeležava u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja, i tvorca zakonodavstva. Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti i zaštitnikom prosvetnih ustanova.

Učenici i nastavnici OŠ „Vuk Karadžić“ u Vranju, svečanom priredbom obeležili su školsku slavu Sveti Sava. Tradicionalna proslava započeta je molitvom i rezanjem slavskog kolača u sabornom hramu u Vranju, a onda nastavila u školi.
Na priredbi koja je usledila škoski hor je uz instrumentalnu pratnju izveo Himnu Svetom Savi, nakon čega je usledila predstava, koju su s velikim trudom napravili i osmislili učenici i nastavnici škole.
Sve škole u Srbiji obeležavaju Svetog Savu kao školsku slavu, pripremaju priredbe, povezujući njegov misionarski rad sa savremenim dobom. Jedna od važnih poruka njegovog delevanja je i da se rad i vrednoća uvek isplate,a neki ga zbog toga smatraju i zaštitnikom devojaka i uopšte slabijih. Sveti Sava ostao je upamćen kao prvi srpski etnolog, zbog toga što je sve lepe srpske običaju zapisivao i zaodenuo ih velom hrišćanskog učenja.
Marko Spirić
Marko Spirić
Marko Spirić
Urednik portala "Pokazivač". Dugogodišnji radijski voditelj, novinar, marketing saradnik, dopisnik dnevnih i nedeljnih novina, časopisa i portala. Intervjuiše poznate ličnosti, prati estradna desavanja, piše životne priče... Humanitarac čija dela koja je činio i čini za ljude i životinje govore o njemu. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja za doprinos u novinarstvu na prestižnim manifestacijama. Rođen 1986. godine, živi i radi u Vranju.