fbpx
spot_img

Treća medalja za Srbiju: Milica Mandić donela prvo zlato, idemo dalje!

FOTO: JAVIER SORIANO / PROFIMEDIA

Milica Mandić je osvojila znatnu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju!

Foto: Olimpijski komitet Srbije

Srpska tekvondistkinja je u finalu u kategoriji iznad 67 kilograma porazila predstavnicu Južne Koreje Dabin Li sa 10:6.

Mandićeva je Srbiji donela treću medalju na ovim Igrama, prvo najsjajnije odličje, što je učinila drugi put nakon zlata u Londonu 2012. i tako ispisala istoriju.

Milica Mandić
FOTO: RITCHIE B. TONGO / EPA; Milica Mandić

Prvu rundu obeležila je apsolutna dominacija srpske takmičarke, Milica je najpre jednom udarila rivalku u oklop, pa i u kacigu i nakon uvnodnog dela finala vodila sa 5:0. Nakon druge runde rezultat je bio 6:3 i sve je bilo otvoreno.

Taj deo borbe obeležilo je nekoliko spornih poteza, hvatanja i obaranja, zbog čega su tražena i dva čelendža, po jedan na obe strane – ali nisu prihvaćeni.

U poslednjoj rundi viđena je velika drama, južnokorejska takmičarka je izjednačila na 6:6, a onda je Milica Mandić napala i u stilu velikog šampiona došla do zlata.

Na putu do medalje je Mandićeva dominirala u osmini finala i porazila predstavnicu Kenije Fejt Ogalo sa 13:0, da bi u četvrtfinalu sa 11:4 i bez problema savaladala Aleksandru Kovalčuk. U polufinalu bilo je 7:5 protiv supertalentovane Altee Loran, aktuelne juniorske šampionke sveta.

U Tokiju je Srbiji prva medalja stigla iz streljaštva, Damir Mikec je osvojio srebro, a druga je tekvondo doneo, što postaje tradicija, nakon sjajnih borbi Tijane Bogdanović i bronze.

Od osamostaljenja i Olimpijskih igara 2008. u Pekingu, ovo je tek četvrta zlatna medalja Srbije. Prvu je osvojila upravo Milica Mandić u Londonu 2012, a druga i treća stigle su na prošlim Igrama u Tokiju, najpre od rvača Davora Štefaneka, pa vaterpolo reprezentacije.

Foto: Olimpijski komitet Srbije

Ukupno je naša zemlja osvojila 31 zlatnu medalju, tri kao Kraljevina Jugoslavija, 23 za vreme SFJR i dve u doba Srbije i Crne Gore.

Izvor: sport.blic.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.