fbpx
spot_img

Tri balkanska univerziteta među 1.000 najboljih na svetu

Da je obrazovanje na balkanskom poluostrvu na staklenim nogama pokazalo je istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji. Ipak, nije sve baš tako sivo, više je polovično.

 

Univerzitet u Beogradu

Foto: UB

Za razliku od Crne Gore, Makedonije i Albanije, situacija u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji nije tako crna. Naime, najnovija rang lista najboljih univerziteta sveta, britanskog Instituta Quacquarelli Symonds (QS) za 2019. godinu, svrstala je nekoliko univerziteta sa Balkana među 1000 najboljih, piše Buka Magazin.

Prema njoj, najbolja visokoškolska ustanova u regionu je Univerzitet u Ljubljani koji je i ove godine ponovio prošlogodišnji uspeh završivši u kategoriji između 651. i 700. mesta. Sveučilište u Zagrebu je palo iz kategorije od 601. do 650. mesta u kategoriju od 801. do 1000. mesta, gde se nalazi i Univerzitet u Mariboru i Univerzitet u Beogradu.

Spomenimo još da je na prvom mestu američki MIT, potom Stenford, Harvard, California Institute of Technology (Caltech), Cambridge, Oxford, UCL (University College London), Imperial College London, Univerzitet u Chicagu i švajcarski federalni institut za tehnologiju (ETH Cirih).

QS lista radi se na osnovu šest kriterijuma:

  • akademski ugled,
  • ugled kod poslodavaca,
  • broj fakultetskog osoblja i studenata (20%),
  • odnos citata i akademskog osoblja (20%),
  • udeo međunarodnog fakultetskog osoblja (5%) i
  • udeo međunarodnih studenata (5%).

Izvor: noizz.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.