fbpx
spot_img

 Edin Zuković: Srbija u Top 10

Selektor naših atletičara o utiscima sa najuspešnijeg Evropskog prvenstva za našu kraljicu sportva

Foto: Arhiva E. Zukovića

Prošle godine na Prvenstvu Evrope za seniore osvojili smo četiri medalje, najviše do sad na jednom događaju tog nivoa. Iz Jerusalima se naših 18 juniora sa Šampionata Starog kontinenta vratilo juče takođe s rekordnih četiri odličja: Angelina Topić (skok uvis) i Adriana Vilagoš (bacanje koplja), pobedile su u svojim disciplinama, dok su troskokašice Teodora Boberić i Aleksandrija Mitrović došle do srebra i i bronze.

Foto: Srpski atletski savez

U Novom Sadu 2009. godina bili smo najuspešniji s tri odličja: zlato Tatjane Jelače u bacanju koplja, kao i srebra Mile Andrić na 400 prepone i Ivane Španović u skoku udalj?

– U glavnom gradu Estonije, Talinu, 2011. takođe smo imali tri: zlatne medalje Amele Terzić na 1.500 i 3.000 metara i bronzu Marije Vučenović u bacanju koplja – dopunjuje selektor Edin Zuković.

Uporedite te s ovim takmičenjem?

– Ima bitnih razlika. Sada smo imali i kvantitet!

Mislite na 18 takmičara s ispunjenim normama?

– Tako je, a važno je da su zastupljene sve grupe disciplina: sprint, prepone, srednje i duge pruge, skokovi, bacanja…

I u svim smo se dičili finalistima?

– E to je uspeh, koji pre svega želim da  istaknem! Imali smo čak 11 takmičara u 12 disciplina među najboljima na kontinentu! To ni izbliza nismo realizovali ni u Novom Sadu, ni u Talinu.

Možete li konkretno da navedete?

– Mogu. Utisci su sveži i veoma jaki: Jovan Stranić četvrti u bacanju kladiva, Mejra Mehmedović peta u trci na 3.000 metara preko prepreka, kao i Nikola Kostić na 400 metara preko prepona, Angelina Topić šesta u skoku udalj, Miloš Nisić sedmi na 200 metara, Saima Murić deveta na 3.000 metara, Natalija Dragović 10. u troskoku i Milica Tomašević 10. na 3.000 metara. Uz četiri osvajačice medalja to je 12.

Srbija je u top 10 po broju medalja od 51 federacije, članice Evropske atletike?

– Čak 29 federacija radovalo se odličjima. To je atletika, najjača konkurencija stiže sa svih strana. Mi smo mogli još tri puta da se radujemo, jer je troje takmičara došlo je s najboljim rezultatima u Evropi za juniore: Angelina Topić u skoku udalj, Jovan Stranić u bacanju kladiva i Nikola Kostić na 400 metara preko prepona. Realno je bilo da osvoje medalje. Do svih ostalih došli smo s veoma mnogo truda i znoja, ništa nam nije palo u krilo neočekivano.

Kako bismo prošli kad bi se napravio bilans s bodovanjem finalista?

– Bili bismo još uspešniji, to je sigurno.

Sledi Prvenstvo sveta u Budimpešti od 19. do 27. avgusta. Naše zlatne juniorke ni tamo neće biti bez šansi za visoke plasmane?

– Bio sam juniorski selektor od 2013. do 2018. Potom sam postao zadužen za sve selekcije. Razlog je to što je Srpski atletski savez akcenat bacio na seniore i sve je usmereno ka toj kategoriji. Ovi mladi sportisti biće upamćeni samo ako u najstarijoj konkurenciji ostvare potencijal.

Foto: Srpski atletski savez

Angelina i Adriana imaju već seniorsku snagu. Tu smo mi iz Srpskog atletskog saveza da im pomognemo u razvoju u interesu sporta u našoj državi, a u saradnji s Olimpijskim komitetom, Ministarstvom sporta i našom državom.

Izvor: zurnal.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.