fbpx
spot_img

U Beču održan međunarodni književni festival “Miloš Crnjanski“

U periodu od 01. do 02. decembra u Beču je održan međunarodni književni festival “Miloš Crnjanski“.  Festivalu je prethodio  konkurs raspisan u  tri kategorije: poezija, aforizmi i kratka priča. Konkurs je naišao na izuzetno veliki odziv pisaca tako da je  žiri u sastavu: dr Vjera Rašković Zec, prof. dr. Volfgang Rorbach  iz Beča i prof. dr. Kaplan Burović akademik iz Ženeve imao zaista puno posla. Trista pedeset pisaca iz clog sveta poslalo oko 1.000 radova, od čega se u zborniku pod nazivom “Miloš Crnjaski“ našlo 200 pisaca sa isto toliko radova.

Organizatori ovog festivala i konkursa Kulturni klub “Zlatna Reč – Srpska Kruna“ iz Austrije i Kulturno društvo “Sretenje“ iz Slovenije ovom književnom manifestacijom su želeli da obeleže 40 godina od smrti Miloša Crnjanskog, kao i da podsete širu javnost na njegov boravak u Beču. Druga namera je, po rečima samih organizatora Slavice Klein i Radovana B. Milića  bila da “ovim zbornikom uprkos teškim uslovima u kojima pisci iz dijaspore stvaraju, očuvamo trag lepe pisane reči, nezaboravljajući pri tom Crnjanskog i Srbiju koja nam je duboko usađena u Srce.“

Ono što su organizatori priželjkivali, a nisu mogli da znaju da li će se deseti ili ne dok konkurs ne bude završen, je to da se u u zboniku pojave mladi autori ili bar autori srednjih godina koji će se kao formirani stvaraoci “iznedriti“ na stranicama ovog zbornika i kasnije ostaviti trag u književnosti kako u regionu, tako i u Srbiji. Po ličnom mišljenju autora ovog članka pojavilo se nekoliko takvih autora od kojih bih naveo Evu Rančić, Milicu Miletić Milovana Lalovića, Vladimira Radovanovića itd.

Svakako je neophodno spomenuti i jednu od kvalitetnijih a bez sumnje najudaljenijih pesnikinja Mariko Samikuru koja je svoju pesmu poslala iz dalekog Japana.

Osim dodele nagrada i poetskog druženja organizatori su stvaraocima koji su došli u Beč prikazali njegove lepote i znamenitosti. Ni “gosti“ nisu ostali dužni. Posle oficijelne dodele nagrada, u hotelu u kome je većina gostiju boravila, organizovano je spontano pesničko druženje uz pesme igre i muziku, jednom rečju veče za pamćenje, koje je potrajalo do duboko u noć.

Oliver Janković
Oliver Janković
Rođen 1957. godine u Beogradu. Pisanjem počinje da se bavi još za vreme studija na Filološkom fakultetu, na kome diplomira na Grupi za poljski jezik i književnost. Posle 17 napisanih i izvedenih radio drama i dramskih minijatura, emigrira u pesničke vode, druži se sa kraćom prozom, esejima i književnom kritikom. Aktuelno, najčešće pliva u vodama humora i satire iako za sebe tvrdi da je strastveni neplivač.