fbpx
spot_img

MARTovske pozorišne premijere i gostovanja u Beogradu

Tokom meseca marta publika u Beogradu će imati prilike da pogleda šest premijernih predstava (BDP, Atelje 212, Narodno pozorište, Bitef Teatar, Akademija 28 i KC Čukarica) i šest gostovanja – akademije iz Beograda i pozorišta iz Ljubljane, Sarajeva, Kruševca, Prištine i Kikinde. Izdvajaju se premijerne predstave reditelja: Slobodana Skerlića, Borisa Liješevića, Egon Savin i koreografkinje Isidore Stanišić. Kod gostujućih predstava izdvajaju se reditelji: Miloš Lolić, Dino Mustafić i Jelena Bogavac.
Festivalsku sezonu u Srbiji ove godine započinju 17. međunarodni festival Slavija, od 9. do 19. marta u Beogradu, 47. festival Dani komedije, od 20. do 27. marta u Jagodini 21. Art trema fest, od 22. do 25. marta u Rumi. Ovog meseca, 3. marta Bitef Teatar obeležava svoj jubilej, 29. godina od osnivanja.

Beogradske premijere:
01. Mart: PIDŽAMA ZA ŠESTORO, KC Čukarica
02. Mart: GANGRENA DRUŠTVA, Akademija 28
03. Mart: UTOPLJENA DUŠA, Beogradsko Dramsko Pozorište, nova scena
03. Mart: PROSTOR ZA REVOLUCIJU (savremena plesna), Bitef Teatar
27. Mart: DEVEDESETE, Narodno pozorište, scena Raša Plaović
28. Mart: NOĆNA STRAŽA, Atelje 212, scena Mira Trailović

Beogradska gostovanja:
02. Mart: ZID, JEZERO, Narodno Pozorište, velika scena (Gostuje Slovensko narodno gledališče)
05. Mart: MASLAČAK I RETARD, Narodno Pozorište, scena Raša Plaović (Gostuje Akademija umetnosti)
11. Mart: SMRT ČOVEKA NA BALKANU, Atelje 212, scena Petar Kralj (Gostuje NP Kikinda)
18. Mart: LIFT: SLOBODAN ŠOU, Narodno Pozorište, velika scena (Gostuje NP iz Prištine)
19. Mart: ŽENIDBA I UDADBA, Narodno Pozorište, scena Raša Plaović (Gostuje Kruševačko pozorište)
21. Mart: HELVEROVA NOĆ, Atelje 212, scena Petar Kralj (Gostuje Kamerni teatar 55, Sarajevo)

Predstava meseca (u najavi):
ZID, JEZERO, Narodno Pozorište, velika scena (Gostuje Slovensko narodno gledališče, Ljubljana) u 19.30h

Premijera: 7. oktobar 2017.
Tekst: Dušan Jovanović
Režija: Miloš Lolić
Uloge: Polona Juh, Saša Mihelčič, Branko Šturbej i Saša Tabaković

Jovanovićeva celovečernja jednočinka predstavlja neobičan, snažan tekst na granici nekoliko žanrova. Priča je smeštena u dnevni boravak, kojeg su supružnici Rudi i Lidija već odavno pregradili zidom. Njih dvoje, svako svom gostu koji im dođe u posetu, pričaju o dramatičnim događajima od pre četrnaest godina, koji su se fatalno urezali u njihov život i zauvek ga promenili. Naime,tada je u njihovom komšiluku izgorela vila u kojoj je živeo jedan slikar, boem sa prilično nekonvencionalnim stavom u pogledu slobodne ljubavi i otvorenog braka…

Zid, jezero: nadrealna drama iz komšiluka, napisana pre raspada bivše zemlje, pre njenog kompletnog raspada, pre nerazumljivo krvoločnog rata. Zidovi, koje ljudi izgrađuju između sebe, jezero, u kojem tonu deca, kuća, koja dugo gori… Kakva rekonstrukcija je uopšte moguća i u šta da se vratimo? Možda samo u intimno osećanje beznadežnosti, možda bi taj povratak bio pomirenje, možda bi takav povratak bio upozorenje.  Miloš Lolić

 

Više o premijernim predstavama:
UTOPLJENA DUŠA, Beogradsko Dramsko Pozorište, nova scena u 20.30h
Aleksandar Jugović

Režija: Slobodan Skerlić
Igraju: Sergej Trifunović, Milica Zarić, Nemanja Stamatović, Jovo Maksić, Ivana Dudić Lako Nikolić
Dramaturg: Kristina Đuković, scenograf: Nemanja Petrović, kostimograf: Tatjana Radišić i scenski pokret: Vladimir Petričević

Sudbina Vladislava Petkovića Disa (1880-1917), jednog od ukletih pesnika ovog podneblja, višegodišnja je inspiracija Aleksandra Jugovića: roman Disharmonija objavio je 2005. godine, a sada se ovoj temi vraća u drami Utopljene duše. 

PIDŽAMA ZA ŠESTORO, KC Čukarica u 20h
Mark Kamoleti

Režija: Mihailo Laptošević
Uloge: Milivoj Borlja, Nemanja Simić, Ana Vučić, Goca Đokić, Aleksandar Stojanović, Ivan Todorović, Aleksandra Stojanović, Isidora Milinović, Jovana Milovanović

Pidžama za šestoro počiva na nizu zabuna koje nastaju zbog zamršenih ljubavnih, odnosno ljubavničkih odnosa, te jednog nadimka koji može biti skraćenica od dva imena- Suzan I Suzet. Sve počinje u trenutku kad Bernard pokušava da pošalje svoju suprugu iz kuće, Žaklin, jer mu dolazi ljubavnica Suzan, a osim nje, i vrhunska kuvarica Suzet, koju je angažovao da napravi večeru. Žaklin, naravno, ne otputuje po planu, Bernard poziva prijatelja Roberta da odglumi Suzaninog ljubavnika, no Robert zabunom predstavlja kao svoju ljubavnicu kuvaricu Suzet pre nego što Suzan uopšte stigne.Suzet pristaje na igru uz dodatni honorar, Suzan je prisiljena preuzeti ulogu kuvarice, a ono što Bernard ne zna, I što će na kraju upropastiti njegov ne baš pomno smišljen plan, jeste činjenica da je njegova supruga Žaklin zapravo Robertova ljubavnica i da će upravo to poslužiti kao katalizator. Sve vreme su u istoj kući pokušavajući da veče protekne tako da niko ništa ne otkrije. Sve dok se ne pojavi Suzetin stravično ljubomorni muž Žorž koji unosi potpunu pometnju.

Mark Kamoleti je francuski savremeni autor poznat po tzv. Bulevarskim farsama, napisanim u najboljoj tradicija Žorža Fejdoa. Najpoznatija među njima je Boing Boing, čiji je nastavak upravo Pidžama za šestoro.

GANGRENA DRUŠTVA, Akademija 28 u 20h
Aleksandra Elčić Čelanović

Režija: Aleksandra Elčić Čelanović

Igraju: Jovana Jelovac Cavnić, Nataša Aksentijević, Katarina Korša, Ivan Ivanov, Nemanja Živković i Peđa Damnjanović
Gangrena društva, komedija koja će vas nasmejati, navesti na razmišljanje, ohrabriti, kritikovati, postaviti pitanja, ponuditi odgovore. Ordinacija psihoterapeuta Arsena Putnika i bordel Madam Julije mesta su gde se pacijenti i mušterije suočavaju sa svojim strahovima, očekivanjima, ambicijama, željama, uspesima i neuspesima. U kakvim su odnosima Danka, direktorka marketinga jedne naftne kompanije, Jelica mlada mama, Radovan glumac koji se krije iza lika kakvog kamiondžije, Madam Julija, Arsen i jedan pop, otkrivamo kroz njihova suočavanja sa normama koje im društvo nameće.
PROSTOR ZA REVOLUCIJU (savremena plesna), Bitef Teatar u 20h
Koreograf: Isidore Stanišić
Igraju: Ana Ignjatović Zagorac, Nataša Gvozdenović, Boris Vidaković, Tamara Pjević, Miona Petrović, Jakša Filipovac i Nikola Živanović
Muzika: Darja Janošević, dramaturg: Igor Koruga
Predstava Prostor za revoluciju svojevrsni je osvrt na obeležavanje sto godina od Oktobarske revolucije, ali je zapravo promišljanje o današnjem svetu i društvenom poretku u kojem živimo.
Savremena plesna predstava Prostor za revoluciju propituje mogućnost suštinske (unutrašnje, moralne, personalne i misaone) reforme pojedinca koji srlja u narcisoidnu ideologiju novog doba, a zatim i suštinske reforme društvenog poretka. Čak i kada uspemo, kao pojedinci današnjeg neoliberalnog i kapitalističkog društva, da samosvesno istrajavamo u odbacivanju hipnotičkih ideologija samo-pomagajuće (self-help) aktuelizacije i popularizacije samih sebe, i time uviđamo prisustvo letargičnog, melanholičnog, beznadežnog i depresivnog realizma koji svi živimo, pred nama i dalje ostaje važan izazov: možemo li da se sa takvim okolnostima (emotivno) suočimo? Da li nam to odgovara? Kako učiniti da takav izazov ne ostane izolovani slučaj svakog od nas, već zajedničko pitanje koje nas se svih tiče?
DEVEDESETE, Narodno pozorište, scena Raša Plaović u 20.30h
Goran Milenković
Režija: Egon Savin
Uloge: Radmila Živković (Zora), Olga Odanović (Ranka), Anastasia Mandić (Lena), Milica Gojković (Ceca) i Suzana  Petričević (Sonja)
Dramaturg: Slavko Milanović, scenograf: Vesna Popović, kostimograf: Bojana Nikitović, kompozitor: Borisav Đorđević, scenski govor:  Ljiljana Mrkić Popović
NOĆNA STRAŽA, Atelje 212, scena Mira Trailović u 20h
Fedor Šili
Režija: Boris Liješević
Dramaturg: Jelena Mijović, scenograf: Valentina Popržan, kostimograf: Dragana Lađevac 
Igraju: Nenad Ćirić, Jelena Đokić, Jelena Petrović, Uroš Jakovljević, Gordan Kičić, Gorica Popović, Jelena Stupljanin, Bojan Žirović, Tamara Dragičević i Stefan Bundalo
Noćna straža je komedija koja se dešava u Beogradu tridesetih godina prošlog veka. Radnja prati porodicu propalih bogataša, koja pokušava da povrati bogatstvo raznim spletkama koje uključuju loše pesnike, lažne aristokrate i osiromašeno plemstvo.
Više o gostujućim predstavama:

MASLAČAK I RETARD, Narodno Pozorište, scena Raša Plaović (Gostuje Akademija umetnosti) u 20.30h
SMRT ČOVEKA NA BALKANU, Atelje 212, scena Petar Kralj (Gostuje NP Kikinda) u 20.30h
LIFT: SLOBODAN ŠOU, Narodno Pozorište, velika scena (Gostuje NP iz Prištine) u 19.30h
ŽENIDBA I UDADBA, Narodno Pozorište, scena Raša Plaović (Gostuje Kruševačko pozorište) u 20.30h
HELVEROVA NOĆ, Atelje 212, scena Petar Kralj (Gostuje Kamerni teatar 55, Sarajevo) u 20.30h
Izvori:
bdp.rs
Marko Radojičić 
Marko Radojičić http://bgedtculture.blogspot.rs/
Rođen u Čačku 1982. godine. Inženjer telekomunikacionog saobraćaja. Ljubitelj i pratilac kulturnih dešavanja. Pokrenuo blog o kulturi, Belgrade Edt Culture, u cilju njene popularizacije. Svojim pisanjem želi da promoviše književnost, pozorište, film, izložbe, muziku i igru. Živi i radi u Beogradu. Član UNS-a i međunarodnog udruženja novinara (International Federation of Journalists)