fbpx
spot_img

U dolini Velike Morave raste najdeblje drvo u Srbiji

Brzansko moravište je prirodna mrtvaja i jedno od poslednjih staništa močvarnih ptica, vodozemaca i gmizavaca u dolini Velike Morave.

Nalazi se između reke i koridora 10 na granici jagodinske i opštine Batočina.

Foto: RTS printskrin video

Obraslo je gustom trskom i teško mu je prići. Morava ga redovno plavi i možda baš zato eko sistem ovde je ostao netaknut.

“Poseban značaj moravište ima sa aspekta zaštite ptica močvarica, jer je deo migratornog koridora. Nalazi se na Moravsko-vardarskom putu seobe i predstavlja usputnu stanicu – odmorište ptica. Na moravištu preko godine boravi više od 90 vrsta ptica od kojih su oko 60 strogo zaštićene vrste, a više od 50 vrsta su ptice gnezdarice,” kaže biolog Boban Stanković.

U brzanskom moravištu raste najdeblje drvo u Srbiji. I nije reč o hrastu kako bi se u prvi mah pomislilo, već o beloj topoli koja ima impresivnih 3.3 metra u prečniku.”

U udžbenicima studenata šumarskog fakulteta piše da je životni vek topole maksimalno 50 godina.

Foto: RTS printskrin video

Ova je rešila da obori sve rekorde jer živi 4 puta duže. Nekim čudom su je zaobilazile sekire i testere, kao i biolozi.

Pročitajte i  Kibicovanje – imalo je svoja pravila, mesta za kibic i kibicere, a danas se svelo na ekran telefona i računara

I dalje vitalno drvo visoko je 36 metara, a površina pod krošnjom je gotovo devet ari.

Gorostasa kraj Morave valjalo bi dodatno zaštititi kao i kompletno Brzansko moravište, a javna prezentacija budućeg specijalnog rezervata prirode biće održana u petak u Jagodini.

Izvor: rts.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.